NE BUDITE NAIVNI: Još jedna osoba nasjela na prijevaru s online kreditima

Unatoč brojnim upozorenjima još je jedna osoba nasjela na računalnu prijevaru koje su u posljednje vrijeme očito uzele maha.

Žena je s prevarantima stupila u kontakt preko facebooka

Kao i u niz prethodnih slučajeva, nesretna je osoba nasjela na obećanja preko interneta o realizaciji brzog i ‘lakog’ kredita. Opet, kao i u nebrojeno slučaja do sada, ne samo u našem kraju, već i u cijeloj zemlji, drski su prevaranti ‘upecali’ naivnu osobu iskoristivši njezinu složenu financijsku situaciju. U kombinaciji s lakovjernošću, potrebe za novcem i informatičkom neiskustvu, došlo je do najgoreg.

Kako danas navodi policija, 69-godišnjakinja s koprivničkog područja nasjela je na jednu takvu internetsku prijevaru kojom su se jučer bavili policijski kriminalisti. Preko facebooka je stupila u kontakt s nepoznatim osobama koje su joj ponudile zajam.

Umjesto zajma, nesretnica je morala na policiju

Kako bi ga realizirali, te su joj osobe naredile da mora uplatiti predujam u smislu osiguranja troškova obrade ili osiguranja kredita. No, nakon što je nesretna 69-godišnjakinja uplatila zatraženih nekoliko tisuća kuna (policija ne navodi točan iznos o kojem se radi), nije dobila ni lipe obećane pozajmice. Naprotiv, ostala je bez novca kojeg je uplatila, a kada je shvatila da je prevarena, prijavila je policiji. No, bilo je prekasno.

Nesretna žena ostala je bez nekoliko tisuća naivno uplaćenih kuna

U ovom slučaju ne bi nitko ništa rekao da iz policije svakodnevno upozoravaju građane da pripaze i ne nasjedaju na bilo kakve obećane sumnjive novčane transakcije. U kampanju protiv internetskih prijevara uključili su se i svi mediji, a cilj je jedan. Ne nasjedajte preko interneta na ništa sličnog zato što jeftino i povoljno, uvijek ‘smrdi’ na prijevaru.


“Policija upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.
Ne šaljite novac nepoznatom, ako ne biste novac dali osobi koju ste slučajno sreli na ulici, ne činite to ni na internetu. Dobro razmislite: ako ponuda zvuči predobro da bi bila istinita, vjerojatno nije.
Također, osobne podatke ne dajte putem telefona bez obzira na to kako se netko predstavlja: kao djelatnik Vaše banke, predstavnik socijalne skrbi, teleoperater, osoba koja nudi unosan posao ili kredit.” – priopćili su iz policije.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI