‘Ne diskriminiramo Rome!’ Podravska općina daje novac rodiljama, ali samo ako imaju osnovnu školu

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Općina Drnje vodi „rat dopisima„ s pučkim pravobraniteljem i  pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, a sve zbog natječaja za naknadu za novorođeno dijete, koju Općina isplaćuje roditeljima po rođenju djeteta. Radi se o 2000 kuna jednokratne isplate, a pravo na isplatu imaju svi roditelji koji imaju prebivalište na području općine.

Posebni uvjeti natječaja su da roditelji imaju stalno prebivalište na području općine, da nisu kažnjavani i da se protiv njih ne vodi kazneni postupak, a sporni uvjet natječaja je da imaju završenu osnovnu školu. Ovu odluku donijelo je Općinsko vijeće, a provodi načelnik. Ubrzo nakon donošenja ove odluke iz ureda pučkog pravobranitelja došao je dopis u kojem se tvrdi da ovakva odluka „otvara sumnju na izravnu diskriminaciju temeljem obrazovanja, a kad je pritom riječ o majkama romske nacionalne manjine, otvara se sumnja na diskriminaciju temeljem etniciteta.“  

Slično piše i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, te u svom obraćanju općinskom načelniku Petru Dombaju spominje pozitivne zakone Republike Hrvatske kojima se zabranjuje svaki oblik diskriminacije. Također, spominju se i demografske mjere. Ukratko, ova tijela Općini Drnje na teret stavljaju da provodi diskriminatorne politike, koje su usko vezane uz romsku nacionalnu manjinu, ali i općenito neobrazovane. U dopisima stoji da tijela javne vlasti ne smiju uskratiti nešto što dijele drugima na osnovu obrazovanja i spola.

S druge strane općinski načelnik Petar Dombaj na drugačiji način objašnjava ovu odluku, za koju smatra da nije diskriminatorna, već poticajna, a da su navedeni kriteriji u skladu s preporukama Vijeća za prevenciju, u kojem je član Općina Drnje s nekoliko susjednih općina. Također, u rad Vijeća, napominju u Općini, uključena je Policijska postaja Koprivnica, Centar za socijalnu  skrb Koprivnica, predstavnici osnovnih škola i vrtića, vatrogasnih zajednica, ali i predstavnici romske nacionalne manjine.

Petar Dombaj

– Vijeće je uvrstilo nekoliko kriterija za koje se smatra do pridonose boljem i skladnijem životu naše zajednice, potičući obrazovanje, pogotovo završetak sada svima obavezne osnovne škole. Osim toga, potiče se poštivanje komunalnog reda, svih oblika zakona, smanjenje kriminaliteta i brige za dobrobit djece… – stoji između ostalog u odgovoru Petra Dombaja uredu Pučkog pravobranitelja.

Također, piše da Općina u svom djelovanju nema namjeru stvaranja razlike  „većinskog stanovništva i pripadnika manjinske romske zajednice, te da je ova naknada odbijena i mještanima koji ne pripadaju romskoj zajednici, a koji su zadovoljili kriterije natječaja.“ No, također u odgovoru stoji da Općina Drnje ne bježi od problema koji su prisutni.

– Radi se o pritužbama na pripadnike romske nacionalne manjine i njihovo ponašanje, nebrigu od djeci, nenamjensko trošenje novca te konzumiranje alkohola u grupnim okupljanjima na javnim površinama uz prisustvo maloljetnih osoba, o čemu je obaviješten Centar za socijalnu skrb Koprivnica – stoji u odgovoru načelnika Dombaja te se još napominje da je cilj Općine  omogućavanje što boljih životnih uvjeta za sve mještane općine.

– Spomenuto je moguće samo uz osvještavanje važnosti temeljnih ljudskih vrednota, brigu o bližnjima, poticanje obrazovanja i brige o djeci, što je jedini ispravan put u bolje sutra – zaključio je Petar Dombaj.

FOTO Arhiva / Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI