NE KRIJU LJUBAV Milan i njegov pola stoljeća star MZ mame poglede gdjegod se pojave

Jedini problem u posljednje vrijeme postaje nabavka rezervnih dijelova


Autor: podravski.hr — 24.06.2018. / 18:31 Stil

Milan Šafarek i njegov ljubimac još uvijek praše podravskim cestama

Milan Šafarek (82) već gotovo 50 godina vozi isto vozilo s kojim dosad nije imao niti jednu prometnu nezgodu. Naime, Milan je sada već davne 1970. godine kupio motor marke MZ, koji još i danas koristi. I kako kaže, ne bi ga mijenjao za tri nova.

– Motor sam kupio u Ludbregu, u trgovini kojoj se ne sjećam imena, ali svi smo je zvali „Pri Vladeku“ jer je vlasnik bio Vlado. On je motor naručio iz Istočne Njemačke, a otkad sam ga preuzeo, nerazdvojan smo par – rekao je Milan.

Milan svog metalnog ljubimca i danas koristi kako bi se prebacio iz Martinića, naselja u općini Mali Bukovac, gdje živi, do Ludbrega. Dalje se ne usudi ići.

Kupio ga je prije točno 48 godina

– Prije sam znao ići njime do Koprivnice, Čakovca ili Varaždina, ali sada je Ludbreg najdalje što idem. Njime obavim kupovinu ili ako moram ići u Dom zdravlja – objasnio je Milan.

Kako kaže, njegov motocikl, koji su u narodu popularno zvali „televizor“ zbog oblika prednjeg svjetla, nije stvoren za jurnjavu i brz prolazak kroz zavoje.

– Moj MZ odmah prepozna ako se na njemu netko želi neprimjereno voziti i sam izbaci takvog uljeza u grabu, ja sam to na vrijeme shvatio pa smo on i ja još uvijek čitavi – rekao je Milan Šafarek, koji kaže da u pola stoljeća vožnje na motociklu nije imao niti jedan pad, niti jednu prometnu nesreću.

– Kao što sam rekao, ja poštujem njega, a on mene. Vozim se po propisima i nikad nisam imao problema – objasnio je Milan Šafarek razlog svog besprijekornog vozačkog staža.

Jedini problem u posljednje vrijeme postaje nabavka rezervnih dijelova budući da tvornica Motorradwerk Zschopau, koja je te motocikle proizvodila, više ne radi, pa je rezervnih dijelova sve manje.

– Ima ih u Mađarskoj, ali cijena je sve viša, tako da se mučim s nabavkom, no ne mogu reći da se moj motocikl kvari često – zaključio je Milan Šafarek. (md)

Snimio Nikola Wolf