Ne prestaju napetosti: Svim sredstvima borit ćemo se protiv eksploatacije šljunka u našem kraju!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ne stišava se bura u Selnici Podravskoj, malom mjestu u općini Legrad, na samoj granici s Varaždinskom županijom, oko otvaranja eksploatacijskog polja Gornje Grmlje nedaleko od samog naselja.

Naime, u tom mjestu osnovana je građanska inicijativa koja okuplja mještane ovoga mjesta. Oni se protive eksploataciji na spomenutom polju, a mještane je  nedavno uznemirila ploča postavljena na početku samog polja, čime se eksploatacija i službeno potvrdila.

Znak je to i da investitor, a radi se o tvrtki Bednja u vlasništvu tvrtke Kaming iz Ljubeščice, općine u Varaždinskoj županiji, vrlo skoro počinje s iskapanjem šljunka. Nedavno je u Općini održan sastanak između predstavnika inicijative, koja okuplja velik broj stanovnika i investitora. Tamo, nažalost, do nikakvog dogovora nije došlo.

Mještani se, između ostalog, boje da bi Drava, koja se u posljednjih nekoliko godina prirodnim premještajem svog korita značajno približila mjestu, mogla plaviti obližnja polja, ali i samo mjesto. Isto tako, mještani govore da već u blizini postoji jedna šljunčara koja im svojom bukom i prašinom smanjuje kvalitetu života, te da će ova šljunčara koja će se nalaziti mnogo bliže selu činiti mnogo više štete. Isto tako, napominju da bi se na obali Drave, prema planu Hrvatskih voda, trebao graditi vodoobrambeni nasip. No,  migracijom korita rijeke Drave, taj budući nasip sada zadire u eksploatacijsko područje.

– Nećemo stati u namjeri da zaustavimo eksploataciju i svim raspoloživim sredstvima ćemo se boriti za spas rijeke Drave, sela i mirnog života u Selnici – poručili su iz Građanske inicijative u kojoj su, kako doznajemo, od Hrvatskih voda tražili dodatno objašnjenje zbog novonastale situacije s obzirom na onu kakva je bila kada je 2005. izrađena studija utjecaja na okoliš, na koju su Hrvatske vode dale svoju suglasnost.

No, isto tako i investitor koji, spomenimo, ima sve potrebne dozvole, ne kani odustati od vađenje šljunka u Gornjem grmlju.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI