NE TUĆI DJECU Majka (34) ošamarila kćer (14). Policija podigla prijavu, sud je proglasio krivom

Nakon šamara, djevojčica je odmah nazvala policiju


Autor: podravski.hr — 20.03.2018. / 10:10 Aktualno

Ilustracija / Na kraju je morala intervenirati i policija

Meri (34) iz Koprivnice posvađala se s kćeri (14) toliko da ju je u jednom trenutku, u bijesu, nekontrolirano ošamarila. Bilo je to dovoljno da završi na Prekršajnom sudu koji je nasilnu majku po kratkom postupku proglasio krivom i osudio.
Da se razumijemo, Meri je još dobro prošla jer je fizičko kažnjavanje djeteta, inače, kazneno djelo za koje se može u zatvor. No, s obzirom da je ovdje riječ o blažem obliku i da se dogodilo prvi put, završila je samo s prekršajnom prijavom.
Dogodilo se to potkraj siječnja ove godine u stanu u širem središtu Koprivnice. Djevojčica je dobila šamar po desnom obrazu koji ju je toliko povrijedio i uznemirio da je odlučila nazvati policiju.
“Policijska postaja Koprivnica podnijela je optužni prijedlog protiv okrivljenice zbog prekršaja činjenično i pravno opisanog u izreci ovog naloga. Razmotrivši optužni prijedlog, sud je utvrdio da je isti utemeljen i utvrđen po ovlaštenoj službenoj osobi, te je izvršenim uvidom u službenu zabilješku, utvrđeno da je okrivljenica počinila prekršaj za koje ju se tereti, pa se ista proglašava krivom, ali joj je izrečena mjera upozorenja – opomena očekujući da će se i opomenom postići svrha prekršajnog kažnjavanja i da ubuduće neće činiti takva i slična djela”, navela je sutkinja Prekršajnog suda u presudi.
Majka je, dakle, proglašena krivom, ali je dobila samo opomenu. Uz to, mora platiti i 100 kuna sudskih troškova. Nezgodno je što je sad u prekršajnoj evidenciji pa bi je idući šamar mogao stajati mnogo skuplje.
Inače, u Hrvatskoj je fizičko kažnjavanje djece strogo zabranjeno. Šamaranje djeteta u određenim okolnostima može biti i kazneno djelo za koje se može dobiti višegodišnja zatvorska kazna. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA