Ne žele nam reći tko sve živi u gradskim stanovima i plaća simboličan najam: ‘Ti podaci su tajni’

Takvih je stanova 66, od čega su 43 stana u najmu po slobodno ugovorenoj najamnini, koja iznosi 16,53 kune po četvornome metru, dok su u 22 stana zaštićeni najmoprimci i socijalno ugrožene osobe


Autor: podravski.hr — 11.01.2019. / 9:09 Aktualno

Ilustracija / Najam gradskog stana znatno je povoljniji nego na tržištu

Čak oko 250.000 kuna dužni su građani koji žive u stanovima u gradskom vlasništvu, doznali smo od gradske uprave u Križevcima. Takvih je stanova 66, od čega su 43 stana u najmu po slobodno ugovorenoj najamnini, koja iznosi 16,53 kune po četvornome metru, dok su u 22 stana zaštićeni najmoprimci i socijalno ugrožene osobe, a cijena za njih iznosi 1,53 kuna po „kvadratu“.

Jedan je stan slobodan te je oglašen za najam ili prodaju. Radi se o stanu od 48 četvornih metara u zgradi u Ulici Petra Zrinskog. Početna prodajna cijena, pak, utvrđena po ovlaštenom vještaku, iznosi oko 29.000 eura. Uzmemo li za primjer stan od 50 četvornih metara, mjesečna stanarina po slobodno ugovorenoj najamnini iznosi 826,50 kuna. Iako oglasnici koje smo pretražili ne obiluju ponudom stanova za najam, ta je cijena usporediva s mjesečnom cijenom koja se traži samo za jednu studentsku sobicu.

Jedini stan za najam na tržištu koji smo pronašli također je od 50 „kvadrata“, a traži se 200 eura mjesečno, što će reći da je najamnina za gradski stan iznimno povoljna. I bez obzira na to, neplatiše su uspjeli „natući“ dug od oko 215.000 kuna. Što se tiče zaštićenih najmoprimaca i socijalno ugroženih, njihova mjesečna najamnina još je desetak puta manja, ali su neki od njih svejedno uspjeli napraviti dug od oko 40.000 kuna.

– Grad je protiv dužnika pokrenuo sudske sporove te su donesene pravomoćne presude. U ovom trenutku ne vodimo nijedan sudski spor – pojasnili su iz gradske uprave što čine s dužnicima najamnine za gradske stanove.

Međutim, iz gradske uprave uskratili su nam informacije o dužnicima pozivajući se na „zaštitu osobnih podataka“. U ovome trenutku, također, javnost je uskraćena za informacije tko su uopće stanari u stanovima u gradskom vlasništvu te kolika im je mjesečna najamnina. Javni registar gradskih stanova, naime, u ovome trenutku ne postoji.

– Grad će u 2019. godini provoditi aktivnosti racionalnog i učinkovitog upravljanja stanovima – piše, među ostalim, u dokumentu koji se zove Plan upravljanja imovinom Grada Križevaca za 2019. godinu, koji je trenutačno u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću.

No, dok svaki građanin ne bude mogao vidjeti tko sve živi u gradskim stanovima i po kakvim je kriterijima u njih ušao, kvaliteta upravljanja gradskim stanovima neće biti pod punom javnom kontrolom. (hš)

FOTO: ILUSTRACIJA