Ne želite se cijepiti: Odlazak na posao ili u poštu koštat će vas i do 500 kuna!

Ne mislite se cijepiti ili plaćati testiranja? Onda od danas više ne možete obaviti poslove u Pošti, na Fini, platiti račune u Komunalcu ili HEP-u, kupati se na bazenima. Uvedene su obavezne COVID potvrde za sve javne, lokalne ili državne institucije ili trgovačka društva koja su u njihovu vlasništvu. Uz navedene tu spadaju i gradovi, Županija, općine, pa i Narodne novine, a bolnica i domovi za starije to su uveli već neko vrijeme, a tako će od sutra biti i na svim zatvorenim kulturnim ili sportskim događajima! Naravno, COVID potvrde obavezne su i za sve one koji rade u tim ustanovama.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Punktovi za testiranja

COVID potvrdu možete dobiti na razne načine. Ako ste nedavno preboljeli koronu, ako imate „friški“ PCR ili antigenski test ili ako ste se cijepili – no za to morate čekati otprilike 10-ak dana da vam sustav e-građani u tom slučaju dopusti izdavanje. Za one koji prebole koronu potvrda vrijedi pola godine, za testirane tek nekoliko dana, a za sve cijepljene s dvije doze čak godinu dana.

Cijepiti se ovaj tjedan možete doslovno bilo koji dan i gdje želite, bit će, uz jučerašnji u Križevcima, još četiri punkta i u Koprivnici i Đurđevcu. Od korone nadamo se da nećete oboljeti kako biste imali potvrdu, a testiranje ćete moći provoditi svakodnevno, osim nedjeljama na ovim mjestima: Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije, Opća bolnica dr. T. Bardek, Zavod za javno zdravstvo, Ustanova za zdravstvenu njegu Mediva u Križevcima te u Legradu Ordinacija opće medicine dr. Trnski Sabolić i Predavcu Križevačkom ambulanta dr. Bakar. Ovaj popis nadopunjavat će se u sljedećim tjednima.

Nacionalni Stožer tek je u petak objavio uvjete i pojasnio odluku o uvođenju COVID potvrda pa mjerodavnima u ustanovama koje će to provoditi nije ostalo dovoljno vremena za prilagodbu. U Koprivničko-križevačkoj županiji u Nemčićevoj na ulazu će COVID potvrde provjeravati zaštitari kao i dosad. Županija je pak angažirala studente koji će raditi poslove administracije i upisivanja potvrda kako bi rasteretili svoje zaposlenike i zdravstvene djelatnike. U većini javnih ustanova u kojima je nešto manji broj zaposlenih i koje nemaju svoje zaštitare ove poslove trebao bi činiti netko od zaduženih zaposlenika. U gradovima, primjerice u Đurđevcu, na ulazima u sve institucije provodit će se kontrola od strane portira i zaštitara. U većim kompanijama zasad nema informacija o uvođenju COVID potvrda, a u Podravci čiji je suvlasnik i država, djelatnici zaposleni su sljedeća dva tjedna kombinirano na poslu, polovica ih je u uredima, polovica radi od kuće. Osim onih u pogonima.

Velika većina zaposlenika u Županiji i ustanovama je cijepljena, a s obzirom na to da su redovi za cijepljenje sve veći, ne bi trebalo biti većih problema.

Redovi za cijepljenje

– Prije svake ovakve odluke, kao što je bilo i kod uvođenja potvrda u zdravstvu i socijalnim ustanovama postoji određeni strah i nervoza. No, čim krenu testiranja problemi nestanu – smatra prvi čovjek županijskog Stožera Ratimir Ljubić koji ističe da uvijek ima i onih koji se odbijaju cijepiti i testirati, ali ipak ne očekuje velike probleme jer će već danas biti objavljeni potpuniji podaci o mjestima za testiranje te u kojem vremenu se to može obaviti.

– Danas će se svi moći testirati i oni će od utorka najnormalnije moći ići na posao – dodaje Ljubić koji podsjeća da će to morati raditi dvaput tjedno.

Doznajemo i kako je Nacionalni stožer omogućio izdavanje potvrda i za one koji su unutar godinu dana preboljeli koronu ili su ih obiteljski liječnici vodili kao moguće zaražene bez testiranja. No, hoće li se to i provodit, vidjet ćemo uskoro.

Skupi PCR testovi

Odgovornost za provođenje mjera i COVID potvrda morat će preuzeti ravnatelji ustanova i organizatori događaja. Svi koji će se ipak odlučiti na česta testiranja kako bi mogli na posao to će učiniti besplatno na teret poslodavca, a njima će račune, kako je i obećano, podmiriti država. Koliko će ova besplatna testiranja trajati još nije poznato. Građani koji će morati koristiti usluge tih ustanova testiranja će ipak morati obaviti o svom trošku.

Za potvrdu možete imati negativan rezultat PCR ili brzinskog antigenskog testa. Cijene antigenskih testova u ljekarnama kreću se od 30-ak pa do 100 kuna, dok su oni PCR mnogo skuplji, ovisno o ustanovama kreću se od 400, 500 i više kuna. PCR testiranja zaposleni će morati obavljati najmanje dvaput tjedno, pa je trošak za jednog zaposlenika mjesečno veći od 3000 kuna. Na njegovu sreću, to će platiti poslodavac, a oni će naknadno tražiti povrat sredstava od države.

– Dali smo preporuku poslodavcima i na koje se mjera ne odnosi (privatnici) da i oni uvedu obaveznu COVID potvrdu, no to bi trebalo biti na njihov trošak – napomenuo je Davor Božinović, prvi čovjek Nacionalnog stožera.

Na koprivničkom Sveučilištu Sjever pak, ponajviše zbog COVID potvrda, uvedena je kombinirana nastava, predavanja su online, a seminari i praktičan dio može se održavati uživo. Studenti neće morati imati COVID potvrde, no svi ostali, zaposlenici i gosti,moraju.

Rekordan broj umrlih

Još nikad nismo, kao prošli tjedan, u jednom tjednu imali 16 preminulih osoba. Sve su izgubile životnu bitku u koprivničkoj Općoj bolnici, bile su pozitivne na COVID i imale su, kako navode, pridružene bolesti te su bili mahom starijih godišta. Radi se o uvjerljivo najgorem epidemiološkom tjednu otkako se pojavila korona, tamo u rano proljeće 2020. godine.

Protekli tjedan imali smo čak 1155 novih zaraženih, a obavljeno je čak 2199 testiranja, što znači da je gotovo svaki drugi bio pozitivan. U isto vrijeme ozdravilo je 632-oje zaraženih pa trenutno imamo 1431 aktivan slučaj korone u županiji. Također, na bolničkom liječenju je čak 64 pacijenata, od koji je desetak na mehaničkoj ventilaciji, to jest respiratoru.

Iako je mnogo zaraženih učenika, sredinom tjedna ta brojka je bila 110, dok ih je u samoizolaciji bilo 228 – škole i dalje idu uživo. Samo su dva razreda bila na online nastavi. Dodajmo i da je pozitivno 22-oje nastavnika. S obzirom na loše brojke, sve više raste interes građana za cijepljenje. U protekla dva dana u Koprivnici i Križevcima (petak i subota) provedene su akcije cijepljenja protiv bolesti COVID-19 kojima se odazvalo ukupno 2702-oje građana, koji su primili prvu, drugu i treću dozu cjepiva. Akcije se nastavljaju i sljedeći tjedan, prema organiziranom rasporedu. Zbog povećanog interesa građana za cijepljenjem protiv bolesti COVID-19 organizirani su dodatni termini za cijepljenje na punktovima ovaj tjedan.

Ovi građani NE TREBAJU potvrde!

COVID potvrde ne odnose se na sve mlađe od 16 godina, školarce i studente, roditelje koji dolaze u vrtić po djecu, dok će roditelji koji primjerice dolaze na roditeljski u školu morati imati COVID potvrde. Iznimke postoje i u slučajevima primjerice kad u Pošti preuzimate pošiljku čije bi nepreuzimanje moglo imati pravne posljedice ili štetu po onoga koji bi je trebao preuzeti ili ako pratite u zdravstvenu ili socijalnu ili bilo koju drugu ustanovu osobu koja se ne može brinuti za sebe.

Punktovi za cijepljenje

16.11.2021. Utorak             ĐURĐEVAC       14,00-18,00 sati

17.11.2021. Srijeda             KOPRIVNICA    14,00-18,00 sati

19.11.2021. Petak               KRIŽEVCI          14,00-18,00 sati

20.11.2021. Subota            KOPRIVNICA    8,00-12,00 sati

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI