Ne znate što bi sa starim gaćama? Zakopajte ih pa da vidite imate li kvalitetno tlo

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Zahvaljujući brojnim istraživanjima, ispitivanjima i eksperimentima znanost je vrlo brzo napredovala i olakšala nam svakodnevicu. Iako su ta istraživanja ponekad malo neobična, čini se da imaju svrhu. Tako nekako na prvu izgleda i projekt ispitivanja kvalitete tla u Švicarskoj.

Ondje je državni istraživački institut, Agroscope, poslao po dva para pamučnih gaća dobrovoljcima diljem zemlje, kako bi sudjelovali u znanstvenoj studiji. 

Nakon određenog vremena analizirat će donje rublje kako bi saznali koliko su sitni organizmi razgradili tekstil. “To će biti pokazatelj kakvoće tla“, izjavio je voditelj projekta, Marcel van der Heijden za dpa.

Projekt će se provoditi tako da će oba para gaća trebati zakopati isti dan u vrtove, livade i na polja. Nakon mjesec dana vade se jedne gaće, a druge nakon dva mjeseca. Nakon toga obrađivat će se ono što je od njih ostalo. Digitalnom metodom gledat će se kakva je razgradnja prirodnih vlakana. Što imaju više rupa to je tlo zdravije.

Kaže da su slični eksperimenti provedeni u Kanadi, ali ne ovako opsežni. U svrhu ispitivanja ranije su se zakopavale vrećice čaja. Stoga će švicarski dobrovoljci za usporedbu zakopati i gaće i vrećice, a nakon toga će se uzeti uzorci tla kako bi se testirala pouzdanost nove, “gaćne” metode. 

Osim analize, cilj studije je istaknuti na koji način tlu prijete erozija, prekomjerna upotreba gnojiva i izgradnja. 

Ovaj se projekt provodi pod nazivom “Evidence Underpants”, a stručnjaci naglašavaju da se svake godine u svijetu u potpunosti uništi područje površinom dva i pol puta veće od Švicarske. Tvrde kako je na njima kasnije nemoguće bilo što uzgajati jer je tlo neplodno, piše Agroklub. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI