Propada nekoć prekrasan dvorac prve hrvatske operne primadone u kojem je prvi put otpjevana državna himna Lijepa naša

Lokalnu vlast na čelu s načelnikom Darkom Fištrovićem (SDP) previše ne zanima što se događa s napuštenim dvorcem. Na naš upit o tome iz nekog razloga nije odgovorio, premda je to u telefonskom kontaktu obećao učiniti


Autor: podravski.hr — 01.11.2018. / 17:26 Aktualno

Dvorac prve hrvatske operne primadone godinama propada

Kroz priču o propadanju dvorca u Gornjoj Rijeci nedaleko od Križevaca prelamaju se brojne negativnosti svojstvene modernoj Hrvatskoj, od poslovične sporosti pravosuđa i nebrige države za kulturnu baštinu, makar ona bila od ekskluzivne nacionalne važnosti, pa do kratkovidnosti i slabog utjecaja lokalne samouprave na ono što se događa u njezinu dvorištu.
Izgrađen u 17. stoljeću, dvorac je najpoznatiji kao dom i zadnje prebivalište prve hrvatske operne primadone, Sidonije Erdödy-Rubido, koja je u njemu umrla 1884. godine. Upravo u dvorcu ona je, kako se spominje u povijesno nepotvrđenim izvorima, prvi put otpjevala hrvatsku himnu Lijepa naša domovino.
U vrijeme Drugog svjetskog rata dvorac je bio logor za židovsku djecu, a potom i za dječake s Kozare, kojih je oko 200 pokopano u negdašnjem perivoju, o čemu svjedoči spomenik podignut 70-ih godina, danas zarastao u šikaru, kao i čitav negdašnji perivoj.
Godine 1995. novoosnovana Općina Gornja Rijeka dvorac je za jednu kunu dala u zakup na 99 godina Siniši Križancu, poznatom kao vlasniku dvorca Bežanec, koji ga počinje obnavljati u namjeri da ga pretvori u luksuzni hotel s muzičkom akademijom, galerijom naive i golf-terenom, ali radove uskoro zaustavljaju konzervatori tvrdeći da se radi o devastaciji.
Slijede dugi sudski sporovi, a dvorac nastavlja propadati sve dok Križanec od njega definitivno ne digne ruke 2005. godine. Općina ga tada ponovno pokušava dati u zakup, no ne uspijeva, pa ga 2007. godine prodaje za blizu tri milijuna kuna brodarskoj tvrtki Split Ship Management kontroverznog splitskog poduzetnika Ratka Božića, o kojemu se mogu pronaći tragovi o optužbama za navodne milijunske malverzacije.
I Božić najavljuje hotel, galeriju, koncertnu dvoranu, pa i proizvodnju ekoloških proizvoda pod markom Erdödy-Rubido.
– Potaknuti likom i djelom Sidonije Erdödy Rubido, a s obzirom na činjenicu da je ona upravo ovdje prvi put otpjevala hrvatsku himnu, želja nam je kroz zakladu ili osobno stipendirati studenta solo pjevanja Muzičke akademije u Zagrebu – izjavio je također on pri potpisivanju kupoprodajnog ugovora.
Od tih planova nije se ostvarilo ništa, a Božićeva tvrtka 2015. godine završava u stečaju. Tada dolazi do novih komplikacija.
– Gospodin Božić je 2015. godine podnio zahtjev za revizijom odluke o stečaju Vrhovnom sudu. Dok on ne donese rješenje, ja ne mogu učiniti ništa s imovinom tvrtke Split Ship Management, odnosno oglasiti je na prodaju kako bi se namirili vjerovnici – kazao nam je prošli tjedan Zoran Miletić, stečajni upravitelj iz Splita koji vodi taj predmet.
Kazao je kako raspolaže neslužbenim informacijama da bi Vrhovni sud odluku trebao donijeti do konca ove godine. Tada bi i dvorac u Gornjoj Rijeci mogao na dražbu.
No, čini se da lokalnu vlast na čelu s načelnikom Darkom Fištrovićem (SDP) previše ne zanima što se događa s napuštenim dvorcem. Na naš prošlotjedni upit o tome iz nekog razloga nije odgovorio, premda je to u telefonskom kontaktu obećao učiniti.
Prije tri godine Fištrović je bio kazao kako je Općina kontaktirala Ministarstvo kulture i Konzervatorski zavod te je dobila odgovor kako – treba naći novog skrbnika koji bi investirao u obnovu dvorca. Pitanje je samo koliko za to ima vremena jer dvorac Erdödy-Rubido rapidno propada. (hš)

FOTO: NIKOLA WOLF