Neće biti zatvaranja granica, samo strožih mjera

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić rekli su da se epidemiološka situacija prati i da će pokušati još jasnije upozoravati građane da se pridržavaju mjera, a ako se to ne bude poštovalo, razmotrit će uvođenje strožih mjera.

Prodiskutirali smo situaciju sa Slovenijom. Moramo paziti na to koliko imamo zaštitne opreme za bolnice i građane, snimili smo situaciju i što treba poduzeti za dodatnu zaštitnu opremu, sa Slovenijom ćemo intenzivirati razgovore na stručnoj razini, razgovarat ćemo s njihovim Zavodom za javno zdravstvo u Ljubljani, o kriterijima i prelascima granica. Mislimo da se naša epidemiološka slika neće pogoršavati, ali željeli bismo intenzivirati razgovore. Pooštravanje mjera je uvijek moguće, pratimo situaciju, pod kontrolom je. Preporučamo u zatvorenim prostorima nošenje maski i izbjegavanje velikih okupljanja i putovanja u zemlje u kojima epidemija bukti – rekao je Krunoslav Capak.

Krunoslav Capak, HZJZ

Rekao je da nije bilo razgovora o zatvaranju granica. Situacija u susjednim zemljama se prati, a ako bude potrebno, neće doći do zatvaranja granica, nego uvođenja mjera za građane tih zemalja.

-Što se tiče stanja kod nas, imamo 336 hospitaliziranih, tri osobe su na respiratoru. Osobe na respiratoru imaju ozbiljno stanje, a ostali su stabilno. To je dinamična bolest, postoji mogućnost da ide prema boljem ili prema gorem. Većina su mlađi zdravi ljudi, ali to nije alibi da kažemo da to nije ništa. To je ozbiljno i svi mlađi kojima možda neće biti ništa, rizičnim skupinama mogu prenijeti bolest – istaknula je Alemka Markotić.

Dr. Alemka Markotić

Sve dok postoji virus u svijetu, to je briga i za Hrvatsku. Kakve god imali uspjehe, ne možemo biti slobodni od virusa dok on u svijetu postoji, ne može se potpuno zatvoriti kretanje. Da nije tako, davno bi ga riješili – kazala je.

Tekst N1 Hrvatska

Foto Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI