Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/podravsk/public_html/wp-config.php:1) in /home/podravsk/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 1167
NEĆE RADITI Građevinci ogorčeni: Ma, treba odmah 70.000 ljudi izbrisati sa zavoda za zapošljavanje › podravski.hr

NEĆE RADITI Građevinci ogorčeni: Ma, treba odmah 70.000 ljudi izbrisati sa zavoda za zapošljavanje

Vlada kronični deficit kuhara i konobara, a u ovome trenutku u cijeloj županiji ne može se pronaći jedna frizerka


Autor: podravski.hr — 10.05.2018. / 20:40 Aktualno

Ilustracija / Zavod za zapošljavanje

Katastrofa. Tom riječi situaciju na tržištu rada u Koprivničko-križevačkoj županiji opisuje Božo Barać, tajnik županijske Obrtničke komore. Zbog nedostatka kvalificirane i kvalitetne radne snage poduzetnicima su ugroženi ugovoreni projekti, ne mogu preuzimati nove poslove, a neki su obrti bili prisiljeni naprosto staviti ključ u bravu. Najugroženiji sektori su građevinski i ugostiteljski.
– U tim branšama nema radne snage uopće, ne samo kvalificirane, a potražnja je ogromna. U ovome trenutku neki naši građevinci imaju gradilišta u Splitu i pokušao sam im pomoći putem svojih kontakata u BiH, da pronađu radnike, ali to je ostalo neuspješno jer je i taj bazen, iz kojega smo dosad ‘krpali rupe’, presušio. Iz jednostavna razloga – većina Hrvata u BiH ima i hrvatsko državljanstvo te su postali građani Europske unije, a radije će raditi u Muenchenu nego kod nas – veli Barać.
Situacija nije mnogo bolja ni u uslužnim djelatnostima. Vlada kronični deficit kuhara i konobara, a u ovome trenutku u cijeloj županiji ne može se pronaći jedna frizerka.
– Već 15 godina Komora ukazuje da naš sustav obrazovanja ne služi svrsi, ne školuju se ljudi u skladu potrebama tržišta rada. Drugo, kad se već i školuju potrebni profili, naglasak nije na praksi. No, možda je ključni problem u mentalitetu – kod nas je još uvijek sramota raditi i u obrtnička zanimanja upisuju se uglavnom djeca koja ne mogu drugdje jer imaju slabe ocjene. Taj menalitet trebalo bi mijenjati od vrtićke dobi – reći će Barać.
Prema procjeni Josipa Lončara, predsjednika Ceha građevinskih obrta, u ovome trenutku u toj bi županiji odmah posao našlo 300 građevinskih radnika – zidara, tesara, pomoćnih radnika…
– Situacija je doista katastrofalna. Zbog nedostatka radne snage obrtnici zatvaraju obrte. U Hrvatskoj je 170.000 ljudi na birou, a kad se neke pozove na posao, pronađu svakakve izgovore. Najmanje 70.000 ljudi, one koji ne žele raditi, trebalo bi izbrisati sa Zavoda – reći će Lončar.
Kako se onda građevinari snalaze?
– Dižemo cijene i ne pogađamo nove poslove. Plaćamo penale jer se postojeći poslovi ne mogu dovršiti u roku. I pijemo tablete za smirenje. Moj obrt, recimo, ove godine nije ugovorio najmanje 15 poslova koje je mogao. Ja bih u ovome trenutku bez pardona mogao zaposliti 20 radnika – veli Lončar.
Građevinari bi bili spremni i na uvoz nekvalificirane radne snage iz Bosne, Srbije, Rumunjske, Albanije, ali to u ovome trenutku nije moguće. Postoje uvozne kvote samo za kvalificiranu radnu snagu, a nje nema. Ove školske godine, primjerice, u BiH, kako doznajemo, nitko nije upisao školovanje za zidara.
Sudeći prema riječima Mirjane Šeb-Čižmešija, vlasnice koprivničkog restorana Klas, situacija nije mnogo bolja niti u ugostiteljstvu.
– Dugogodišnji problem sada je u kulminaciji. U Koprivnici u svakom objektu nedostaje dvoje-troje kuhara. Zbog takve situacije ne može se širiti poslovanje i, na koncu, primati veći broj gostiju. Lani, recimo, nisam mogla uzeti sve rezervacije za vjenčanja, krstitke ili prve pričesti, nego samo onoliko koliko smo mogli odraditi – rekla je ona.
Pojašnjava kako je srednja generacija kuhara, koja radi desetak godina, sada u stabilnom radnom okruženju i oni nemaju namjeru mijenjati radno mjesto. S druge strane, mladi mogu birati okruženje – Njemačka, Austrija, Istra, Dalmacija – i oni će promijeniti tri-četiri radna mjesta prije nego što se skrase. U zadnjih pet godina zaposlila je jednog mladog kuhara, ali nakon što je u njezinu restoranu ispekao zanat, otišao je u inozemstvo. (hš)
FOTO: ILUSTRACIJA