Neće više biti šikara: Općina uređuje zemljište propalog kombinata

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Općina Mali Bukovec pokrenula je projekt čišćenja višegodišnjeg raslinja, dakle korova i šikare na poljoprivrednim česticama u vlasništvu Republike Hrvatske. Cilj je zapuštena zemljišta pripremiti za poljoprivrednu proizvodnju kako bi bila što atraktivnija lokalnhim poljoprivrednicima.

Na području općine Mali Bukovec postoji tridesetak hektara zapuštenog poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske za koje bi, da se dovodi u red, zasigurno postojao interes lokalnih poljoprivrednika koji bi tamo sadili ratarske kulture.

– Kao općina primamo većinu iznosa rente od državnog zemljišta koje je država dala u koncesiju i zakonski smo dužni ulagati u zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske, a na ovaj način potrudit ćemo se da ono u što uložimo ima svoju dugoročnu svrhu – rekao je Darko Marković.

Nažalost, većina ovog zemljišta nekad je pripadala poljoprivrednom kombinatu Bednja koji je propao, a rodno poljoprivredno zemljište od tada nitko nije obrađivao.

– Natječaj za koncesiju za poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske raspisat će se krajem ove ili početkom druge godine. Postoji i opcija da sami poljoprivrednici raščiste zemljište, ali za to interes ne postoji. Ovako, kad zemljište bude spremno, zasigurno će se javiti zainteresirani koji bi ga obrađivali. Isto tako, većina spomenutog zemljišta sad je evidentirana kao livada. Budući da stočarske proizvodnje kod nas gotovo i nema, mi ćemo zemljište prenamijeniti u oranice – objasnio je Marković.

U narednom razdoblju Općina će u ovaj projekt uložiti 110.000 kuna, a time bi se trebalo urediti oko 2,5 hektara zemljišta koje će biti spremno za natječaj koji država namjerava raspisati.

FOTO Dubravko Vutuc

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI