Nedajbože ikome takvu bol: Dvaput sam skoro umro ove godine

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Kada se Stjepan Kolarić (78) iz Vlaislava, mjesta u općini Novigrad Podravski, prije dva tjedna srušio pokraj svog pčelinjaka dok ga je obilazio, ni slutio nije da će se samo koji sat kasnije boriti za život i da će dijagnoza biti nimalo ugodna – upala bubrega i mjehura kao posljedicu mišje groznice.

– Nakon što sam se srušio, sin me odveo u bolnicu. Na hitnoj su mi dali injekciju i otpravili me doma, k mojoj doktorici u Novigrad drugi dan ujutro. Nisu mi vadili krv ni ništa. To je učinila doktorica sljedeći dan, no u međuvremenu mi je toliko pozlilo da sam izgubio svijest – prisjeća se Stjepan.

Njegova supruga Anđelka veli kako su pozvali hitnu pomoć, ali je dugo nije bilo.

– Onda ga je u bolnicu odvezla susjeda. Već je skoro bio kraj, jedva su ga spasili – ispričala je ona.

Stjepan je imao strašnu upalu bubrega, mokraćnih kanala i prostate te dva dana nije znao za sebe. Kazuje kako je prije svega toga tri dana imao strašnu groznicu i da mu se temperatura nikako nije mogla sniziti. Tjedan dana boravio je na Infektologiji i osjeća potrebu zahvaliti svima što su mu spasili život.

– Svi odreda u bolnici divni su ljudi, od liječnika, sestara, i svega drugog osoblja. Takve ljude treba tražiti. Bio sam u sobi preko puta njihove i vidio da nisu imali vremena ni jesti od posla, mi smo im bili najbitniji – rekao je Stjepan Kolarić. Pohvalio je i bolničku prehranu, na koju se ljudi vole žaliti, i kazao kako je njemu sve bilo ukusno.

– Nedajbože nikome takvu bol koju sam proživio. Dan i noć pazili su na mene – kazao je Stjepan Kolarić, koji je ove godine dvaput skoro umro. Prvi put bilo je to na Tri kralja, kada je dobio moždani udar.

– Sjedio sam na panju i samo se srušio. Došao je sin, zvao hitnu, ali je nije mogao dobiti pa me je vozio u bolnicu. Četiri dana nisam došao k sebi – veli Kolarić, koji se samo zahvaljujući doktorima i svim radnicima u bolnici uspio spasiti.

Nakon svega, oduzeta mu je lijeva ruka i lijeva noga, ali s odmakom vremena osjeća poboljšanje, iako televizor više ne smije gledati.

– Čim ga upalim, odmah me boli glava, pa sada samo šetam i hodam. Osim toga, od udara slabije čujem i vidim – veli on.

Priznaje da do ove godine nije bio kod doktora 40 godina, otkad je stradao u prometnoj nesreći. Ne zna gdje se mogao zaraziti mišjom groznicom, no sa suprugom živi u kućici u šumi i glodavaca ima posvuda, pa tu traži razlog, iako ga vjerojatno nikad neće saznati.

Naime, bolest se prenosi prilikom čišćenja prostora u kojima borave glodavci, poput tavana, podruma ili koševa za kukuruz, i to udisanjem prašine koju su onečistile zaražene jedinke, a bolest se manifestira simptomima sličnima gripi, krvarenjima i oštećenjem bubrega.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI