“Negdje nedostaje 17 milijuna, a naš sustav bi prepoznao i lipu manjka!”

Koprivničko-križevačka županija jedina je hrvatska županija u nacionalnom pilot-projektu potpune digitalizacije poslovanja i javnih usluga; dio je to velikog europskog projekta „Digitalna Europa“ vrijednog čak 9,2 milijarde eura. Osim naše županije, tu su još Ministarstvo pravosuđa, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje, Hrvatski zavod za mirovinsko, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo financija – Porezna, Energetski institut Hrvoje Požar, Grad Zagreb, Grad Kutina te Općina Kaptol.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Projekt, doznajemo, predviđa digitalizaciju pozadinskih poslovnih procesa, uslugu prema građanima i poslovnim subjektima, županijskih ustanova i jedinica lokalne samouprave te povezivanje u jedinstvenu cjelinu.

Mihovil Blažotić

– Cilj je potpuna digitalizacija javne uprave, omogućavanje građanima i poslovnim subjektima online pristup svim uslugama, njihova realizacija u što kraćem vremenu te dijeljenje podataka između JLS-a i županije – rekli su nam u Koprivničko-križevačkoj županiji te dodali kako je vrijednost cijelog projekta u našoj županiji 40 milijuna kuna, a većina sredstava trebala bi se financirati iz navedenog programa „Digitalna Europa“.

Možda i najdalje u digitalizaciji, kad govorimo o gradovima, otišla je Koprivnica. Proveli smo prošli tjedan u odjelima gradske uprave te doznali kako su ovakvu tehnološku reorganizaciju krenuli uvoditi još 2013. godine. Danas, doznajemo, čak se ni sjednice Gradskog vijeća ne unose ručno, nego se snimaju, a program ispisuje sam sve što je na sjednici rečeno. Tek se naknadno prepravljaju eventualne greške – posao je koji – kako kažu u gradskoj upravi, u drugim jedinicama rade dvije ili čak tri osobe, a u Koprivnici jedna.

Program imena „swing“, koji su gradski djelatnici razvijali uz pomoć vanjskih programera, umrežio je sve odjele i institucije i nema šanse – kažu u gradskoj upravi – da se mimo znanja odgovornih kupi i jedna kemijska olovka viška. Također, samo s nekoliko klikova mišem vidi se svaka nabava, svaki ugovori i račun u bilo kojem odjelu ili ustanovi poput vrtića, škole, knjižnice… Ni javne nabave više se ne odvijaju fizički, otvaranjem ponuda, nego je sve u sustavu. Također, ni pročelnici ni gradonačelnik ne moraju više provoditi cijeli dan potpisujući odluke i ugovore, sve se odvija preko računala – digitalno.

Kristinka Bukvić

– Sjećamo se slučaja iz Grada Virovitice gdje je iz proračuna u više godina nestalo 17 milijuna kuna – to je ovdje nemoguće – ne može nedostajati niti jedna lipa, a da se ne vidi u sustavu – ističu u Gradu Koprivnici čiji djelatnici pripremaju i otvaranje sustava prema građanima, kako bi i oni online mogli vidjeti sve svoje usluge, koliko su, recimo dužni za vodu, smeće, jesu li zaboravili platiti vrtić ili koliko su možda preplatili plin.

– Mi doslovno danas možemo potpuno prijeći na digitalno poslovanje, bez ijednog jedinog papira – navodi Ivana Ledinski Cvetković iz Odjela za odnose s javnošću te dodaje kako su time najsretniji u državnoj reviziji koja se u Koprivnici ne zadržava, jer im je sve dostupno u nekoliko klikova.

Međutim, da bi potpuno prešli na digitalno, i ostali u „lancu“ to bi trebali popratiti, pa i država te neke njene institucije, no to se vrlo vjerojatno neće dogoditi tako brzo. Protekli su tjedan nacionalni mediji pisali kako su odgođena čak dva velika natječaja nacionalne informatizacije Centar dijeljenih usluga (tzv. Cloud) te Sustav za računovodstvo i javnu nabavu.

– Naš je sustav krenuo još 2013., a prva usluga bila je e-Dozvola godinu kasnije, pa zatim e-Pošta, da bismo 2019. uveli uslugu e-Račun – kazala nam je Kristinka Bukvić, voditeljica odjela pisarnice koja u Gradu radi od 1994. godine.

Ističe kako je danas više posla jer se još uvijek sve s papira mora unositi u računalo, no i to će se, nada se, promijeniti kad „digitalno“ postane standard.

Jedan od gradskih djelatnika koji je svojim idejama pomagao programerima je i ekonomist Mihovil Blažotić, koji nam je pokazao kako funkcioniraju e-Računi i gradska riznica koja „okuplja“ Grad i sve ustanove.

Svi djelatnici Grada imaju svoje e-kartice

– Zamislite da vam u pisarnicu dođe 30 računa i onda sve to morate unositi ručno u excell tablice. Danas se oni šalju elektronski i naš ih sustav prepoznaje i unosi, dodaje im urudžbeni broj i ostale podatke, a oni koji to moraju pregledati i potvrditi to mogu učiniti u realnom vremenu. Nema više ni ljudskog faktora, kad unosite mnogo podataka dogode se i greške, krivi broj, tipfeleri – ističe Blažotić.

Grad Koprivnica jedan je, dodajmo, od rijetkih gradova koji je uveo i digitalni otisak svakog zaposlenika – otisak prsta ili službenu karticu pomoću koje se prijavljujete na posao ili svaki put kad idete na gablec ili kući. Takav „otisak“ ima čak i gradonačelnik Mišel Jakšić koji bez njega također ne bi mogao slobodno ušetati u gradsku upravu.

FOTO Karlo Eisenbeisser

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI