Neizvjesna je sudbina dvoranskih sportova, a jedno testiranje ekipe košta 20.000 kuna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Porast broja zaraženih Covidom-19 na području Podravine aktualizirao je pitanje održavanja sportskih natjecanja koja bi trebala započeti u rujnu i listopadu. Nogometaši u županijskim ligama pričekat će na početak nove sezone, a kod dvoranskih sportova zasad su najbliže igranju natjecateljskih utakmica rukometašice Podravke Vegete.

– Mi o tome ne pričamo. To je stvar koju ne razmatramo, imamo svoj plan i program, spremamo se za 13. rujna i utakmicu s Budućnosti u Koprivnici. Jednostavno se ne želimo opterećivati stvarima na koje ne možemo utjecati – kaže trener Podravke Vegete Zlatko Saračević.

Direktorica koprivničkoga kluba Vlatka Mihoci ovih je dana vrlo zaposlena, jer valja pripremiti sve za odigravanje utakmica u Ligi prvakinja. Europska rukometna federacija još ranije je poslala niz uvjeta koje treba ispuniti vezano uz organizaciju, a sad su stigle i nove upute vezane uz zdravstvene i higijenske standarde koje svaki klub mora ispoštovati.

Kako kažu u EHF-u, upute su usvojene kako bi se osigurala sigurnost igrača i službenih osoba u vrijeme pandemije koronavirusa. Na terenu će se uspostaviti ‘crvena zona’ u koju će pristup imati samo oni s negativnim testovima na Covid-19. Svaki klub Lige prvakinja morat će imenovati službenika za Covid-19, koji će biti odgovoran za provedbu preporučenih mjera te za komunikaciju.

Od onih koji imaju negativni test očekuje se da održavaju najmanje moguće kontakata s drugim ljudima tijekom putovanja, u hotelu i u dvorani. Vrijeme provedeno u svlačionicama i mix-zonama treba biti svedeno na minimum. Nama je dakako najzanimljivije hoće li u dvoranu moći gledatelji. Međutim, o tome neće odlučivati EHF, koji je odluku prepustio lokalnim preporukama u svakoj pojedinoj zemlji. A kako u Hrvatskoj gledatelji ne smiju na stadione kad se igraju utakmice HNL-a, teško je očekivati da će im se dozvoliti dolazak u dvorane. Ako se to kojim slučajem i dogodi, onda će broj gledatelja biti značajno smanjen.

– Tek treba vidjeti kako će se omogućiti dolazak stranim ekipama u Hrvatsku iz trećih zemalja, koje nisu u sastavu Europske unije. Isto tako, još nije definirano što će se događati ako će netko na testiranju biti pozitivan, hoće li cijele ekipe morati u samoizolaciju. Postoje i neki prijedlozi za turnirski način natjecanja, teško je u ovom trenutku reći što je prihvatljivo. Puno je otvorenih pitanja, a mi idemo iz dana u dan i nastojimo se prilagoditi na najbolji mogući način – rekla je Vlatka Mihoci.

Iznijeli smo primjer Podravke Vegete, koja se natječe na najvišoj razini Lige prvakinja. U svakom slučaju, rukomet i ostali dvoranski sportovi zbog korone u velikoj su neizvjesnosti uoči početka nove sezone. Tko će i kako moći trenirati i natjecati se, zasad nitko ne može reći. Pritom je poseban problem rad s mlađim uzrastima. Izgube li nakon proljeća i ovu jesen, mnoga bi djeca mogla odustati od bavljenja rukometom ili drugim sportovima, što je scenarij koji bi svakako trebalo izbjeći. No, pitanje je na koji način…

Jedno testiranje ekipe čak 20.000 kn

Veliko je pitanje tko će platiti troškove obveznog testiranja na Covid-19 rukometašica Podravke Vegete. Naime, Europska rukometna federacija traži od klubova sudionika Lige prvakinja obvezno testiranje igračica i članova stručnog stožera uoči svake utakmice (test ne smije biti stariji od 72 sata), a u klubu su izračunali da bi svako takvo testiranje stajalo čak 20.000 kuna. A samo u skupini je 14 utakmica, što u ukupnom zbroju iznosi 280.000 kn. Ta stavka u proračunu, dakako, nije predviđena, pa se u klubu nadaju da će barem dio troškova pokriti EHF ili Hrvatski rukometni savez, kao što je to za prvoligaške klubove u restartu prošle sezone učinio Hrvatski nogometni savez.

KC liga vjerojatno se neće igrati

Mnoge su sportske aktivnosti otkazane zbog pojave koronavirusa. Jedna od njih je i Pan Ljetna liga Koprivnica, koje se na malonogometnom terenu koprivničkog stadiona ranijih godina održavala u lipnju i srpnju te je okupljala velik broj ljubitelja hakla. Organizatori iz Koprivničke udruge za rekreativni sport objasnili su kako zbog epidemiološke situacije te novonastalih ekonomskih uvjeta nisu mogli organizirati tako velik projekt, a nema dobrih vijesti ni kad je u pitanju KC liga.

Službeno zasad još nema potvrde, no malo je vjerojatno da će se ove jeseni i zime igrati 12. sezona malonogometne KC lige, prvenstva koprivničkih rekreativaca i amatera. Čak i kad bi se dobila dozvola za odigravanje, bilo bi potrebno ispuniti niz epidemioloških preporuka, a po svemu sudeći u dvoranu ne bi mogla ni publika, pa je izvjesno da sve vodi prema odgodi. Sukladno tome, pod velikim je upitnikom i održavanje Pan Zimske lige Koprivnica…

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI