NEIZVJESNOST Jaslice pretijesne, dadilje nisu zadovoljne, a roditelji u problemima

Podravski list profile

Predbilježbe za upis u sljedeću pedagošku godinu u gradski vrtić Tratinčica te u privatne vrtiće Igra i Smiješak obavljene su ovih dana, a kako su nam rekli u svim navedenim vrtićima, nema dovoljno mjesta za upis sve djece tako da su formirali liste čekanja.

– Za smještaj u DV Tratinčica predano je 208 molbi. Kako ne možemo smjestiti svu djecu, Povjerenstvo za utvrđivanje prava prvenstva upisa provesti će upise za djecu jasličkog uzrasta (2017. i 2018. godište). Najviše molbi predano je za jaslice, točnije, 134 na 98 slobodnih mjesta – rekla je Ida Šipek, ravnateljica Tratinčice.

Gabrijela Golub, ravnateljica Igre, kazala je kako su dobili ukupno 123 zahtjeva, a upisat će 28 djece i to one od jedne do tri godine starosti.

– Ove godine iskazan je najveći interes do sada, ali upisali smo samo onoliko djece koliko ih najesen odlazi u školu – kazala je ravnateljica Golub.

I u vrtiću Smiješak postoji lista čekanja, a za sada su upisali 29 djece.

S velikim problemima uskoro će se susreti dadilje, odnosno obrti za čuvanje djece kojih u Koprivnici trenutno ima devet, a u njima se čuva ukupno 101 dijete. Naime, Grad Koprivnica krajem prošle godine odnio je odluku o smanjenju iznosa sufinanciranja boravka djece kod dadilja, što bi za mnoge roditelje značilo dodatno financijsko opterećenje.

Snježana Smolak, vlasnica obrta Točkica u Starigradu, kaže kako se Grad nepravedno odnosi prema djeci starijoj od tri godine za koju je smanjeno sufinanciranje s 1000 na 700 kuna mjesečno po djetetu.

Smolak: Grad se nepravedno odnosi prema djeci starijoj od tri godine

– Grad je donio odluku da je ekonomska cijena vrtića 1500 kuna mjesečno, tako da su roditelji plaćali 500 kuna. Sada će morati plaćati 800 kuna za djecu stariju od tri godine, a dodatno, roditelji će k nama u obrte moći upisati dijete samo ako imaju dvije odbijenice od gradskog ili privatnih vrtića – kazala je Snježana Smolak koja je prva u županiji prije pet godina otvorila obrt za čuvanje djece.

Kako kaže, roditelji su jako nezadovoljni takvom odlukom.

– Neizvjesno je što će se od sljedeće pedagoške godine događati, ne znam kako će roditelji reagirati i postoji mogućnost da za nas dadilje neće biti posla, odnosno, ako ćemo imati manje djece, nećemo moći pokriti troškove. Grad nas treba samo za onu djecu do tri godine starosti, a to nije pravedno i pošteno prema samoj djeci. Naime, dijete brže uči i razvija se kad odrasta u jednoj okolini, odnosno kad je u jednoj skupini i na jednom mjestu od početka pa sve do odlaska u školu, a premještanje nakon treće godine života nije u skladu s tim – objasnila je Snježana Smolak. Sve ovo, kaže, donosi mnogo neizvjesnosti za nju i njezin posao, ali i za roditelje kojima je svaka kuna itekako važna, a s druge pak strane, Gradu tih 300 kuna po djetetu nije tako velik iznos.

FOTO Dubravko Vutuc

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI