Nek’ mi nešče objasni, kak je gužvanje u trgovačkom centru sigurnije od ribičije na otvorenom?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Čital sem jeden intervju koji je dal akademik Miroslav Radman za Slobodnu Dalmaciju. Te vrhunski um v intervjuu je rekel sakaj o denešnjem svetu, a jedan citat mi se posebno istakel: Pitam se, na primjer, zašto u Splitu ljude ne puste da na miru sami u svojim brodicama love na otvorenom prostoru, zašto je zatvoren pazar na otvorenom zraku, čime se šalje ljude u zatvorene supermarkete kupovati osrednju do lošu uvezenu hranu?! – gotovo je pa zavapil akademik Radman, koji je ipak pohvalil naše stručnjake i vodeće ljude da smo napravili puno menje greški u borbi protiv ove epidemije koja nas je zadesila nego li razvijene svjetske sile.

Vrhunski znanstvenik pita se otprilike jel je zapravo prava opasnost u svetu koji smo izgradili, a ne u ovom virusu, za koji on govori da nije sam po sebi ništ posebno, osim kaj nam je pokazal da nišče godinama nije vodil brigu za  ljudsko zdravlje, jer pripremat se za pandemijo koja bu došla ili ne, v slabovidnim očima kapitala, to nema smisla.

Znanstveniki menađeri udaljili so se od, kak veli Radman, zdravog razuma „ribara i seljaka“. Još jempot ponavljam, neje problem kaj su zabranili ribolov, već razlog zbog čega su ga zabranili, koji su bili unutarnji motivi. Ribič na Dravi, dok odmara dušo i telo i svoj organizam na takov način dela puno otpornijim na bilo kakve viruse, ne sme se gledati kak na frivolno ponašanje, na spontanu neodgovornost i nedolično ponašanje u doba krize, loš primjer drugima.

Današnji moderni „zdrav razum“ upraf nam to poručuje i da nam je bolje da se si najdemo u trgovačkom centru, da tumaramo po prostoru koji obiluje robom iz svih krajeva sveta, hodamo dva metra jedni iza drugi i hinimo odgovornost dok tragamo za omiljenom markom paštete i memory stickom, na kojemu bomo bleščali „skinute“ filmove. Nek mi nešče objasni kak je to sigurnije od ribičije na otvorenom, pa i s pajdašem koji lovi pet metri dale, i da saki ima svojo litro i vodo.

Ministar Beroš je to potvrdil da to neje tak (ona izjava o ribičiji), onak iskreno, ali posle so ga deli v red, isto onakov kakov je i v supermarketu, lažno sterilan i licemjerno odgovoran. I još jena banalnost, te ribič, ako vlovi ribo, zel bo jo doma i mesto paštete jel bo on i njegovi to ribo. Je ne znam, pitam… I još jempot ponavljam, neje stvar v ribičiji, nego v stavu svih nas.   

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI