Nekad je par muži rešilo 50 litri, mi bumo manje

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Utorak je bio spomendan svetog Franje Ksaverskog, što znači da se na Svetom Vidu nedaleko od Križevaca feštalo. Franjo Švagelj (42) iz Svete Helene pozvao je u klet društvo na proslavu imendana.

– Bumo okrenuli odojka i spekli malo kotlovine. To je tak već godinama, tradicija mora biti. Popije se koji gemišt i padne pjesma – veli Franjo.

Fešta je kod klijeti koju je naslijedio od djeda, a pomalo je uređuje i obnavlja. Izgrađena je 1936. godine, a Franjo je naročito ponosan na staru prešu, tri godine mlađu, koja je i danas u odličnom stanju, funkcionalna.

– Ja sam odrasel uz dedu i z njim sam obrađival vinograd. Tata mi je rano ostal invalid, tak da sam sa sedam godina sel u traktor. Nekad sam z dedom plel štrik od raževine, bil je debel ko šaka, i onda se s tim štrikom omotalo grožđe, ko da je v nekakvom sudu, i tak se onda prešalo. Delalo se v ovoj kleti i 5000 litara vina – prisjeća se Franjo.

Danas napravi 400-njak litara, za kućne potrebe. A i potrošnja se uvelike smanjila.

– Deda mi je pričal da su nekad muži navečer popili pedeset litri vina njih par. Znate kak su pili? Z škafa od 15 litri, čisto. Mi bumo popili koju litricu. Je, zutra se treba zdići i nahraniti blago – kaže Franjo, koji se živi od poljoprivrede. U pripremama za feštu pomagali su mu pajdaši Davor i Ivek. Valja ispeći odojka i pripremiti kotlovinu prije nego što se navečer okupi kompletno društvo.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI