Nekad simbol grada, danas samo spomenik: “Radila sam u Čeliku od početka do kraja”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Branka Petranović, rođena Križevčanka, cijeli svoj radni vijek provela je u Križevcima, u poduzeću koje je bilo ponos i dika Grada pod Kalnikom. U Čeliku se zaposlila u listopadu 1956. godine, sedam mjeseci nakon osnutka, te se prisjetila kako se radilo i što je poduzeće značilo ovom gradu.

– Tvornica je osnovana 15. ožujka 1956. godine, zaposlila sam se u listopadu i otišla u mirovinu 1990. kada je Čelik otišao u stečaj. Od ljudi koji su tamo bili od samog početka, dakle od 1956., još smo živi samo ja i kolega Ivica Lisjak. Radila sam u administraciji, kao blagajnica i na obračunu plaća – prisjetila se Branka.

Branka Petranović

Tvornica je osnovana pod imenom Strojoremont, a 1960. godine postaje Čelik. Kasnije se i dijelila i nosila još neka imena, no ime Čelik ostalo je najupamćenije. Branka nam je ispričala kako su imali i pogone u Gornjoj Rijeci i Slavonskoj Orahovici i kako je bilo raditi u tvornici koja je ‘držala’ cijeli grad.

– Kad smo uspoređivali plaće s drugim djelatnostima, bili smo pri vrhu. Sjećam se kad smo išli ujutro na posao, to je bila cijela procesija ljudi, išlo je nas tisuću iz Čelika, išla je mesna industrija koja je preko puta i išli su radnici ciglane koja je malo dalje. Cesta i nogostup bili su puni ljudi, a danas je sve to propalo – ispričala je Branka i prisjetila se kako je tvornica bila puno više od radnog mjesta.

– Imali smo dva sportska kluba, rukometni i nogometni, svakom smo radniku oduzeli jedan dinar od plaće za klubove. Imali smo i liječnika, kuhinju s blagovaonicom, a dali smo i donaciju kad se gradila Minerva u Varaždinskim toplicama, pa smo zauzvrat imali tamo dvije sobe za naše radnike – kaže.

Branka nam je ispričala kako prijateljstva stvorena tijekom tog doba još uvijek traju i to kroz neke nove projekte.

– Mi smo zajedno slavili rođendane, svatove, krštenja, išli na domjenke, zajedničke izlete, tako da ta prijateljstva još uvijek traju pa sam tako zajedno sa ženama s kojima sam radila kasnije osnovala udrugu Hera, a aktivne smo i u drugim udrugama.

Tvornica je zaključala vrata 23. rujna 1990. godine kada je službeno otišla u stečaj.

– Kad se otišlo u stečaj, bilo je tu krađa, prepucavanja i svačega. Mi nismo išli u stečaj jer smo bili dužni, nego nismo mogli naplatiti svoje usluge. Radili smo kroz cijelu Jugoslaviju i imali strojobravare, bravare, tokare, ljevače, konstrukcijski biro s tehničarima, radili smo sve u sklopu metalne industrije, a svi koji su u srednjoj školi završili zanimanje koje smo mi zapošljavali dobili su posao nakon završetka škole, nisu trebali čekati. Zapošljavali smo svoje i držali cijeli grad – rekla je za kraj Branka.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI