Nekad su ga opjevali zbog ljepote, a sad njime pluta izmet i ‘miriše’ ljutitim mještanima

Podravski list profile

Četrdeset i pet godina koliko smo ovdje dopire smrad iz potoka, ali u zadnje dvije godine to je poslalo nepodnošljivo. Prije mjesec dana nešto se dogodilo s kanalizacijom, valjda su je probili kod pruge i sve što cijeli grad sere išlo je tuda – pokazuju Zdenka i Ivan Matasić iz Bjelovarske ulice broj 17 u Križevcima potok Vrtlin koji protiče sa stražnje strane njihova dvorišta.

Vele kako je opjevan zbog svoje ljepote, ali to mora da je bilo jako davno. Njime sada protiču fekalije, a nerijetko i crkotine. Nedavno je, vele, plutala mrtva svinja, a do danas se uz obalu zadržala mrtva mačka, koja se „zakačila“ za granu.

Danica Benjak

Matasići pokazuju i mjehuriće koji izlaze iz potoka i pitaju se kakav se to plin stvara na nekoliko metara od njihovih prozora.

– Žalili smo se, kako ne. U Gradu su nam rekli nek se obratimo Hrvatskim vodama, a u njima da je to briga Grada. Brigo moja pređi na drugoga, a mi godinama trpimo smrad. I komarce i zmije, ne možeš djecu pustiti ni blizu – ogorčen je bračni par.

Nisu jedini. Barica Hasak iz Bjelovarske 13 također kaže kako se nešto dogodilo prije mjesec dana kod pruge te da radnici koji to popravljaju nose maske.

– A nama stanovnicima nitko ništa nije rekao, nismo dobili nikakvo upozorenje. Osim toga, ne smrdi samo s Vrtlina, smrad dopire i iz rešetki postavljenih na pješačkoj stazi ispred kuća. Tuda bi trebale ići samo oborinske vode, ali izgleda da teče kanalizacija. Smrdi s jedne, smrdi s druge strane, nepodnošljivo – veli Barica.

Zdenka Matasić

Danica Benjak, vlasnica kafića na Bjelovarskoj 21, veli kako je gosti često pitaju odakle dopire smrad. Neki se naprosto dignu i odu, ne popivši naručeno piće.

– Smrad, crkotine mačaka i pasa, komarci… zadnjih desetak godina ne da se normalno živjeti. Najgore je predvečer, moramo zatvoriti prozore na kući – žali se ona.

Smatra da bi odgovorna gradska uprava ili dala uredno održavati i čistiti Vrtlin ili ga naprosto zatvoriti i zatrpati. Veli kako se još prije dvadeset godina spominjalo kako će se potok zatvoriti i opločiti, dakle pretvoriti u zatvoreni kanal, ali sve je ostalo samo na praznim pričama.

Gradsku upravu pitali smo ima li kakve planove koji bi doveli do toga da stanovnici Bjelovarske ulice imaju normalne uvjete za život.

Ivan Matasić

– Tijekom svibnja izvođeni su radovi na drugom kolosijeku pruge. U zoni zahvata do potoka Vrtlin bilo je potrebno izvršiti i zahvat na kolektoru Vrtlin na dijelu koji prolazi ispod pruge. Iz tog razloga sadržaj kolektora je ispuštan direktno u potok Vrtlin otvorenim kanalom uz suglasnost Hrvatski voda. Taj zahvat je trajao po prilici mjesec dana, pa je to uzrok neugodnih mirisa. Krajem svibnja kolektor je stavljen ponovno u funkciju, čime će se smanjiti neugodni mirisi. Što se tiče kanalizacije, svjesni smo da se tako rješava pitanje dijela kanalizacijske odvodnje, pogotovo onog ilegalnog dijela. Baš zbog takvih stvari radi se projekt odvodnje u sklopu Aglomeracije Križevci te spojevi na centralni kolektor i pročistač – glasio je odgovor koji je potvrdio tvrdnje stanovnika da im pod prozorima teče kanalizacija.

– Niti se ovdje može normalno živjeti, niti kao mala poduzetnica mogu normalno poslovati – zaključuje Danica Benjak.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti