Neke papričice neću nikad probati. Toliko su ljute da ih obrađujem u rukavicama

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Klaus Cvetković iz koprivničkog kvarta Vinica dugogodišnju proizvodnju raznog povrća odlučio je ove godine zamijeniti uzgojem dvadesetak vrsta raznih ljutih papričica. Kako kaže, budućnost u rajčici i krastavcima više nije vidio te je u dva plastenika posadio oko 1000 papričica, od onih blago ljutih, pa sve do vrste Carolina Reaper, najljuće papričice na svijetu s čak 2,2 milijuna skovila, mjerne jedinice za ljutinu. Za usporedbu, Cayenne papričica ima ‘skromnih’ 40.000 skovila. Klaus je zadovoljan ovom promjenom kulture, no nije mu cilj prodavati svježe plodove, već od njih raditi umake, zimnice i druge proizvode koji su i u Hrvatskoj sve popularniji i sve traženiji.

– Za sada sam posadio papričice, vidim da su jako lijepo izrasle i polako kreće berba te sad krećem u eksperimentiranje. Za početak, napravio sam nekoliko teglica s raznim načinima čuvanja, pa ćemo vidjeti kako će to ići i što će se pokazati najisplativijim – veli Klaus.

Nekoliko je vrsta ukiselio tradicionalnom domaćom metodom, druge je pak ispekao i konzervirao uljem, a dio je samljeo i ostavio da fermentira te će od toga raditi razne umake.

– Ovo je tek početak, kombinacija je bezbroj, a nakon što mi prva tura fermentira, onda krećem s kuhanjem i dodavanjem raznih drugih sastojaka. Pokušat ću raditi salse, umake, dio ću sušiti pa ćemo vidjeti – veli Klaus.

Sve papričice uzgojio je iz sjemena, a u njegovim plastenicima mogu se naći zaista zanimljive vrste poput sitnih ljubičastih vrste Bolivian Rainbow pa sve do crnih papričica ili pak ‘običnih’ koje svojom bojom i oblikom podsjećaju na domaće rog paprike, a zapravo su prilično egzotične, rijetke i opako ljute.

– Svakako vidim bolju zaradu na ovakvim proizvodima nego na onome što sam do sada uzgajao. Kako sam već rekao, ovo je tek prva godina, ali mislim da tržište itekako treba ovakve proizvode. U testnoj fazi pomaže mi obitelj i prijatelji koji će najbolje znati reći što pojedinom umaku nedostaje, čega ima previše ili premalo. No, sa sigurnošću mogu reći da ljutine niti u jednom umaku neće nedostajati. Neke od ovih papričica vjerojatno nikad neću niti probati jer su toliko ljute da moram kupiti i posebne rukavice kojima se beru i dalje obrađuju – objasnio je Klaus koji se ovim poslom bavi uz redovan rad.

Kako kaže, promjena kulture nije ga puno koštala jer je plastenike i ostalu infrastrukturu poput navodnjavanja ima, a u uzgoju mu pomaže cijela obitelj. – Na vrijeme sam prelomio i odlučio investirati u nešto za što vjerujem da će se pokazati dobrim proizvodom, a ispred mene je jesen puna eksperimentiranje i kombiniranja i neću stati dok ne napravim vrhunski proizvod – zaključio je Klaus.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI