Nekima je klijet za vino, ples i veselice, a njima za očuvanje tradicije i vrijedne baštine

Plan je obitelj Kopas etnografsku zbirku uključiti u turističku ponudu općine Virje kod Đurđevca


Autor: podravski.hr — 14.02.2019. / 18:54 Stil

Vladimir Kopas u klijeti s etnozbirkom

Vladimir Kopas iz Šemovaca kod Virja sa sestrama Zlatom i Marijanom uredio je u klijeti bogatu etnografsku zbirku. Većina namještaja i ručnih radova obiteljsko je nasljedstvo, a zbirku čine i brojno posuđe te uporabni i ukrasni predmeti, kao i svete slike koje su krasile zidove nekadašnjih seoskih kućanstava.

– Imamo veliku kolekciju ručnih radova, a najstariji eksponat je jastučnica koja je pripadala našoj prabaki. Ta jastučnica stara je 140 godina. Svaki predmet ima svoju priču koju vrlo rado dijelimo sa svima koji posjete našu klijet, kao i zgode i anegdote o povijesti naših Šemovaca – priča nam Vladimir Kopas.

Posebno je uređena tradicijska soba, kao i dnevni boravak, a zbirka kroz uporabne predmete dočarava kako su nekad domaćice obavljale poslove.

– Imamo i alate koje su žene nekad koristile za peglanje odjeće i stolnjaka, dok još nije bilo pegli. Tu je i bogata kolekcija vrčeva, kao i alata koji su se koristili za ručne radove. Kolekciju čine i šivaći strojevi od kojih se ističe onaj na ručni pogon – kaže Vladimir Kopas.

Plan je obitelj Kopas etnografsku zbirku uključiti u turističku ponudu općine Virje kod Đurđevca. Sad će angažirati stručnog etnografa koji će im pomoći da na najbolji način poslože svoju bogatu kolekciju starina.

– Mi smo eksponate posložili po vlastitom nahođenju, a struka će odrediti kako to točno treba izgledati. Vjerujemo da će naša zbirka privlačiti brojne posjetitelje jer uistinu može dočarati nekadašnji stil života. Dodatna atrakcija je i pogled s balkona klijeti na kompletne Šemovce i okolicu – zaključio je Vladimir Kopas. (db)

FOTO: ĐURO GRČIĆ