Nelagoda i svrbež znakovi su da u uhu ima vode

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U zimskim mjesecima uhobolja kod djece najčešće je uzrokovana upalom srednjeg uha kao komplikacijom respiratornih viroza, dok je u ljeto uhobolja češće simptom upale vanjskog uha ili zvukovoda. Zvukovod je kanal koji vodi od uške do bubnjića. Koža zvukovoda je tanka i osjetljiva, pa upala zvukovoda uzrokuje jaku bol i nelagodu. Upalu vanjskog uha (otitisexterna) nazivamo još i ‘plivačkim uhom’ jer se često javlja kod djece koja provode dosta vremena u vodi. Stalna vlažnost uha uzrokuje iritaciju kože zvukovoda, a osobito u kombinaciji s mehaničkim oštećenjem (kod pokušaja čišćenja zvukovoda), omogućuje prodor bakterija u kožu.

Kako prepoznati upalu zvukovoda?

U početku se dijete žali na nelagodu i svrbež u uhu, a bolnost se javlja kod žvakanja, povlačenja uške i pritiska na tragus uške (mala izbočina na uški, ispred zvukovoda). Može se uočiti otok i crvenilo kože zvukovoda, te curenje zamućene tekućine iz uha. Zbog otoka i obilne sekrecije, dijete osjeća da su mu uši začepljene, te često slabije čuje na to uho. Daljnjim napredovanjem infekcije bol u uhu postaje izrazito jaka i stalno prisutna, a može se javiti i otok limfnih čvorova na vratu i povišena temperatura.

Čimbenici rizika

Osim dugotrajnog boravka u vodi, postoje i drugi čimbenici koji uzrokuju sklonost upali vanjskog uha. Kod djece je zvukovod uzak i tekućina se u njemu ‘zarobi’ lakše nego kod odraslih. Pokušaj čišćenja zvukovoda vatenim štapićima, a osobito drugim predmetima (npr. ukosnicama) nikako se ne preporučuje kod djece. Guranjem prstiju u zvukovod dijete samo može oštetiti osjetljivu kožu zvukovoda, a nerijetko se kao uzrok upale nađe oštećenje stranim tijelom (igračke, bojice, olovke). Kod starije djece problem može nastati zbog opetovanog umetanja slušalica u zvukovod.

Kako se liječi „plivačko uho“?

Za blagi oblik „plivačkog uha“, koji se očituje umjerenom nelagodom i bolnošću uha, bez curenja iz uha i drugih tegoba, može se pokušati liječenje kod kuće simptomatskim i prirodnim lijekovima. Za uhobolju treba djetetu dati analgetik (ibuprofen, paracetamol). Bol i nelagodu olakšava primjena toplih obloga na uho. Jedan od prirodnih lijekova je 2 posto ocat (može se kupiti kao gotova otopina ili dobiti miješanjem jednog dijela devetpostotnog alkoholnog octa s 3 dijela vode), primjenjuje se dvaput dnevno po tri kapi u svako uho.

Dijete treba ležati na boku, nakon primjene kapi ušku treba primiti i pomicati naprijed-natrag kako bi se kapi bolje rasporedile. Nakon 4-5 minuta nagnuti glavu na tu stranu kako bi se odstranio višak tekućine i nježno obrisati. Primjenom octa vraća se prirodna ravnoteža i kiselost kože zvukovoda, te se smanjuje rast bakterija. Ako se bol u uhu pojačava ili ne prolazi nakon jednog do dva dana, svakako potražite pomoć liječnika koji će za upalu zvukovoda propisati kapi koje sadrže antibiotik i kortikosteroid kako bi se smanjio otok i upala. Važno je ne močiti uho dok traje liječenje. Ako se pravilno i na vrijeme liječi, upala zvukovoda ima povoljan tijek i simptomi se obično povlače u prvih tjedan dana. Izrazito rijetko upala može imati kroničan tijek sa simptomima koji traju dulje od tri mjeseca ili može zahvatiti dublje strukture uha, glave i vrata.

Prevencija

Kako biste spriječili upalu zvukovoda, pobrinite se da uši djeteta budu suhe. Nakon kupanja nagnite glavu djeteta na stranu i pričekajte da se tekućina iscijedi iz zvukovoda. Potom obrišite ušku ručnikom, a možete koristiti i sušilo za kosu, pazeći da je zrak topao, a ne vruć i da je sušilo na udaljenosti od najmanje 30 centimetara. Nikad ne gurajte štapiće za uši niti druge predmete u zvukovod.

Foto: adiva.hr

Izvor: zdravobudi.hr; Foto: adiva.hr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Sovice nastupile na Medvenom denu

Skupina Sovice Dječjeg vrtića Fijolica iz Novigrada Podravskog sudjelovala je na 18. Medvenom denu u organizaciji Grada Đurđevca i udruge pčelara. – Mališani su sa

Družili se umirovljenici iz Kalinovca

Udruga umirovljenika Kalinovac u povodu Lukova i Dana općine organizirala je druženje svojih članova. Uz dobru zabavu i ples, članovi Udruge proslavili su Lukovo te

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI