NELEGALNO TRŽIŠTE Vlasnici autosalona ogorčeni: Šverceri uvoze na familiju pa prodaju na crno

Lani je u županiju stiglo oko 600 novih automobila


Autor: podravski.hr — 07.02.2018. / 18:11 Aktualno

Koprivnički autosaloni upozoravaju na nelojalnu konkurenciju

Na području Koprivničko-križevačke županije prošle godine registrirana su 61.542 vozila, što je 1630 vozila više u odnosu na preklani. Od tog broja većinu čine rabljeni osobni automobili, a tek 30-ak posto su novi.
Poduzetnik Danijel Zelenko, vlasnik koprivničkog salona Auto Loris, upozorava na sivu ekonomiju kod uvoza i preprodaje rabljenih automobila zbog čega su privatnici poput njega suočeni s poteškoćama.
– S povećanjem broja rabljenih vozila normalno je očekivati i rast prodaje. No, nama prodaja unatoč svemu nije porasla, ostala je na istom i tim rezultatima nismo zadovoljni – rekao je Danijel Zelenko.
Objasnio je kako je takva situacija i kod drugih koji se bave legalnom prodajom rabljenih automobila. Za sve je optužio crno tržište kod preprodaje rabljenih vozila iz uvoza.
– Prodaja automobila ‘na crno’ kod nas je strahovito prisutna, a tu bi pitanje trebali postaviti što radi carina i porezna uprava. Dok mi koji imamo postavljenu ‘tablu’, imamo otvorene autosalone i plaćamo državi podosta, crno tržište preprodaje automobila iz uvoza preslabo se kontrolira – nezadovoljan je Zelenko.

Pet najprodavanijih modela lani
FORD FOCUS (24)
GOLF (20)
SUZUKI S-CROSS (17)
SUZUKI VITARA (16)
DACIA DUSTER (16)

Pet najprodavanijih marki lani
SUZUKI (43)
OPEL (41)
VOLKSWAGEN (39)
DACIA (38)
RENAULT (36)

– Znači, ne smiješ registrirati više automobila i preprodati ih jer je riječ o prodaji na crno. U Koprivnici i okolici ima mnogo ljudi koji su aute uvezli na sebe, supruge, bake, djedove, a kasnije ih preprodali. Država tu ne djeluje dovoljno kako bi se to spriječilo. Tako sada imamo 1500 registriranih vozila više nego lani, a legalni uvoznici imaju probleme – prokomentirao je Zelenko i kritički se osvrnuo na nelojalnu konkurenciju domaćih preprodavača ‘na crno’.
– Od takve preprodaje štetu imaju saloni, ali i država koja ne ubire porez i davanja koja mi kao legalni preprodavači moramo plaćati – ističe Zelenko.
Prema dostupnim statistikama, što se lanjske prodaje novih automobila na području Koprivničko-križevačke županije tiče, ukupno je prodano gotovo 600 osobnih automobila i lakih komercijalnih vozila. Ford focus koji je kupila policija u studenome najprodavaniji je automobil na području županije s 24 prodana primjerka. Na drugom je mjestu u našim krajevima oduvijek popularan golf s 20 prodanih komada, a zatim slijede suzukijevi top modeli s-cross i vitara kojih je prodano 17, odnosno 16 primjeraka. Slijedi dacijin terenac duster (16).
Suzuki je najjači proizvođač prodanih novih automobila s 43 nova automobila upravo zbog popularnosti s-crossa i vitare. Na drugom mjestu je opel (41), a slijede volkswagen (39), dacia i ford (po 38), citroen (31), hyundai (29), mazda (26) te peugeot i toyota (po 18). Karlo Eisenbeisser
FOTO: NIKOLA WOLF