NEMA JEFTINO Osjetan rast cijena, kvadrat stana u Koprivnici skuplji nego u Osijeku i Karlovcu

Potražnja, tvrde podravski investitori u stanogradnju, postoji iako se događa sezonski


Autor: podravski.hr — 27.10.2018. / 14:02 Aktualno

Ilustracija / Postojeća novogradnja još se može dobiti eventualno po 1250 eura

Recesija je, očito, iza nas, građevinski sektor ima pune ruke posla, a investitori u nove stambene zgrade iz mjeseca u mjesec dižu cijene kvadrata novih stanova. Situacija je to u cijeloj državi, a osjeti se i u Koprivnici gdje su u posljednje dvije godine cijene novogradnje skočile i po 200 eura.

U podravskoj metropoli trenutno se gradi ili je u najavi više stambeno-poslovnih zgrada, a cijena kvadrata ide od 1300 pa sve do 1500 eura po kvadratu. Postojeća novogradnja još se može dobiti eventualno po 1200 do 1250 eura. Naravno, cijena ovisi i o komparativnim prednostima pojedinog objekta, pa recimo lift, podzemna garaža i stupanj izvedenosti drastično dižu ili spuštaju cijenu.

Stanovi za prodaju u samo godinu dana poskupjeli su i na nacionalnoj razini oko deset posto, zaključak je to friške analize popularnog portala za prodaju nekretnina Njuškalo, i to na uzorku od čak 155.000 aktivnih oglasa. U navedenu računicu spadaju novi, ali i stariji, već korišteni stanovi.

Koprivnica je, navodi se u analizi, na 12. mjestu po cijeni kvadrata u Hrvatskoj i ona u prosjeku iznosi 1021 euro po četvornom metru. Cijena je viša u odnosu na neke veće gradove poput Karlovca u kojem je kvadrat 894 eura ili Osijeka u kojem se u prosjeku trži za 950 eura. No to, čini se, ovisi i o platežnoj moći kupaca i stanju na tržištu. U Dubrovniku, primjerice, kvadrat stoji 3811 eura, a u Zagrebu 1917 eura. U Čakovcu je prosječna cijena kvadrata 1053, a u Varaždinu 1169 eura.

Ilustracija, Nikola Wolf / Potražnja ne jenjava unatoč većim cijenama

Potražnja, tvrde podravski investitori u stanogradnju, postoji iako se događa sezonski, a posebno najesen kad država tradicionalno ide sa subvencijama mladim obiteljima.

Ono što im moguće ne ide na ruku je, kazuju, činjenica da su jednom odlukom izgubili potencijalne kupce. Naime, opterećenje po stambenom kreditu unatrag godinu dana je četvrtina primanja, dok je prije toga bila trećina.

– Vjerojatno i to utječe, no teško je reći koliko. Evo, mi recimo gradimo novi objekt po 1350 eura za kvadrat i to je već sad, realno, donja granica – rekao nam je Mirko Patrčević iz Coarta koji očekuje daljnji rast cijene kvadrata i ne vidi da se potražnja za stanovima drastično promijenila nagore.

Mirko Habijanec, direktor naše najveće građevinske firme, križevačkog Radnika, također ističe kako očekuje da će cijene kvadrata i dalje rasti.

– Moraju jer moraju rasti i plaće u struci, ljudi koji grade, a na izgradnji stambenih objekata uključeno je čak 30-ak raznih struka – navodi Habijanec.

Čelnik Radnika domeće kako su u kratkom vremenu troškovi radnika i izvođača skočili oko 20 posto. No, Habijanec drži kako to nikako nije dovoljno.

Mirko Habijanec, predsjednik Uprave Radnika

– Da bismo zadržali stručne ljude, njihove se plaće moraju dići barem za 50 posto. No, nije samo 20-postotno povećanje tih troškova razlog skoka cijene kvadrata, tu je i cijena materijala – pojašnjava prvi čovjek Radnika.

Novogradnja traži svoje, kaže, zgrade su energetski efikasnije, materijali posebni i sve ih je više. Primjerice, događa se i nestašica materijala poput mineralne vune na koju se duže čeka, a i nitko od proizvođača ne garantira, recimo, fiksnu cijenu bitnog materijala poput željeza. (ib)

FOTO: Nikola Wolf

 

PROSJEČNA CIJENA KVADRATA (EUR)

Zagreb               1917

Varaždin           1169

Čakovec            1053

Koprivnica    1021

Krapina               999

Osijek                  950

Karlovac             894

Sisak                    782

Virovitica            758

Vukovar               569

IZVOR: Njuškalo, rujan 2018.