NEMA MU PREMCA Podravina ima najbolji med u državi, Pintarova slastica državni je šampion

Trenutno Josip Pintar ima 100 košnica i namjerava nastaviti povećavati proizvodnju


Autor: podravski.hr — 20.10.2018. / 11:14 Stil

Josip Pintar sa suprugom Vesnom proizvodi med vrhunske kvalitete

Josip Pintar, pčelar iz Đurđevca, sa svojim bagremovim medom osvojio je titule ukupnog pobjednika na državnoj izložbi meda u Osijeku te šampiona u kategoriji bagremov med. Uspjeh đurđevačkih pčelara upotpunili su Željko Manolić, koji je osvojio zlato za bagremov med i treće mjesto u ukupnom poretku, te Ivančica Prilika, kojoj je također pripalo zlato za bagremov med.

– Rezultati ocjenjivanja potvrdili su da se i kod nas u Podravini proizvodi med vrhunske kvalitete. Titule ukupnog pobjednika i šampiona najbolji su poticaj za daljnje unapređenje proizvodnje u kojoj zajedno sa suprugom Vesnom, uz dobru pčelarsku praksu, veliku pažnju posvećujem odabiru mjesta za ispašu – ističe Josip Pintar.

Trenutno Josip Pintar ima 100 košnica i namjerava nastaviti povećavati proizvodnju. Ova godina, kaže ona, konačno je po prinosima bila dobra za pčelare.

– U prosjeku sam dobio oko 35 kilograma meda po košnici. To je u odnosu na prošle tri godine odličan prinos, iako nije blizu onih idealnih sezona u kojima se može dobiti i po 50 kilograma po košnici. Nakon godina u kojima su se prinosi kretali između 15 i 20 kilograma, svi pčelari ovom sezonom mogu biti zadovoljni – kaže Josip Pintar.

Otkupne cijene meda i dalje nisu na razini koja bi zadovoljila pčelare. Prosječna otkupna cijena kreće se oko 25 kuna pa su pčelari prisiljeni i dalje se oslanjati i na vlastitu prodaju.

– U vlastitoj prodaji cijena kilograma bagremova meda je 40 kuna pa je računica vrlo jasna. S obzirom na količinu meda prisiljeni smo jedan dio prodavati otkupljivačima. Za nas bi bila prihvatljiva prosječna otkupna cijena oko 28 kuna za kilogram. I dalje velik problem predstavlja uvoz meda upitne kvalitete, no nadamo se da će situacija popraviti jer je vrhunska kvaliteta našeg domaćeg meda neupitna – zaključio je Josip Pintar. (db)

FOTO: Darko Imbriša