Nema pravila: muškarac preminuo od raka dojke

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Karcinomi pluća, dojke, debelog crijeva i prostate i prošle su godine bili najčešće vrste karcinoma od kojih su umirali stanovnici naše županije, stoji u izvješću županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Među njima rak pluća najčešći je s 88 umrlih. Ukupno 60 ljudi umrlo je od raka debelog crijeva, od raka dojke njih 35 (među kojima i jedan muškarac), a od karcinoma prostate 20 muškaraca. Sveukupno, od karcinoma je prošle godine preminulo 405 osoba, 36 više nego godinu prije.

Ništa novo, moglo bi se reći, ako se pomnije pogledaju brojke unazad tri godine. U našoj županiji godinama od karcinoma umire oko 400 osoba svake godine, no broj oboljelih stalno je u porastu, upozoravaju liječnici. S druge strane, raste i broj izliječenih, posebno u zapadnim zemljama. Kako vole reći, gotovo svaki karcinom izlječiv je ako se otkrije na vrijeme i u tome veliku ulogu imaju preventivni programi ranog otkrivanja, ali i kampanje usmjerene protiv pušenja. Potrebno je pušenje učiniti društveno neprihvatljivim ponašanjem te promovirati važnost zdrave prehrane.

Pravilna prehrana te tjelovježba važne su i za prevenciju godinama vodećeg uzroka smrti Podravaca i Prigoraca: kardiovaskularne bolesti, koje su 2018. odnijele 664 života, uvjerljivo najviše. Ako znamo da je lani umrlo 1538 osoba, to je gotovo svaki drugi. A sve to može se vrlo jednostavno spriječiti izbjegavanjem i smanjivanjem nezdravih načina života i svih rizičnih čimbenika: prestankom pušenja, povećanjem tjelesne aktivnosti, smanjenjem prekomjernog unosa zasićenih masti i soli, smanjenjem prekomjerne tjelesnu težine. Također, pravovremenim otkrivanjem prvih znakova bolesti putem probira, sistematskih pregleda, samopregleda i drugih dijagnostičkih postupaka moguće je uspješno intervenirati i spriječiti bolest.

Foto: ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI