Načelnik koji je nelegalno primao naknadu tražio 10.500 kn od obitelji pokojnika kojeg je tužio za napad

Policajci su pak objasnili kako su policijsko izvješće sastavili prema Kolmanovu kazivanju


Autor: podravski.hr — 13.06.2018. / 13:42 Aktualno

Kolman dan poslije napada u svojem uredu u Rasinji

Direktor Veterinarske stanice u Koprivnici i HNS-ov načelnik općine Rasinja Danimir Kolman nije na sudu uspio dokazati da ga je politički protivnik na lokalnim izborima, danas pokojni Vjekoslav Radiček prije pet godina udario šakom u glavu.
Radičeka, poznatog podravskog poljoprivrednika i tada nezavisnog kandidata za načelnika, lani je odgovornosti za taj napad pravomoćno oslobodio Visoki prekršajni sud RH, a jučer je Općinski sud u Koprivnici odbacio Kolmanov zahtjev da mu obitelj pokojnika isplati 10.500 kuna odštete za ozljedu i pretrpljene duševne boli. Inače, Kolman je nedavno postao nacionalno poznat po tome što je godinama nezakonito primao naknadu kao čelnik upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo, a tekst o tome možete pročitati OVDJE.
O navodnom napadu koji se, prema Kolmanovu iskazu, dogodio 4. lipnja 2013. godine, Podravski je prvi bio izvijestio. Dan poslije razgovarali smo s Kolmanom u njegovu načelničkom uredu u Rasinji gdje smo snimili i fotografije koje danas opet objavljujemo. Ispričao nam je kako ga je Radiček ‘musnul šakom u zube’. Vjekoslav Radiček, koji je dva dana prije tog spornog događaja bio Kolmanov protukandidat na lokalnik izborima, tada nam je opovrgnuo sve Kolmanove navode. Dvije godine kasnije, Radiček je preminuo.

Kolman snimljen dan nakon navodnog napada

– Tog dana oko 9 ili 10 sati ujutro došao sam na općinu, a kako je taj dan padala kiša, izlazeći iz automobila nisam gledao oko sebe. Uzeo sam svoje stvari i pognute glave krenuo prema zgradi općine kad me iznenada netko udario u glavu. Bio je to Radiček koji se trčeći udaljio prema općini. Napad je bio politički motiviran jer je napadač bio moj protukandidat na izborima. Pozvao sam policiju, dao im iskaz i otišao na Hitnu u Koprivnicu jer su mi se klimali zubi. Na Hitnoj nisu utvrđeni nikakvi prijelomi, a postavljena mi je dijagnoza puknuće usnice i nešto na zubnom mesu. Ipak, imao sam vrtoglavicu pa sam dan kasnije slikao glavu. Liječenje je trajalo oko mjesec dana, pio sam nekakve pilulice, sedative, ali ne znam točno koje. Oko mjesec dana trpio sam bolove, vrtoglavice, mučninu, nesanicu. Svaki dan sam pio dva komada andola 300. Nisam mogao normalno jesti i spavati šest mjeseci. Tuđu pomoć i njegu pružala mi je supruga mjesec-dva jer me vozila automobilom s obzirom da se nisam dobro osjećao – ispričao je Kolman na sudu.
No, Radiček je tijekom suđenja opovrgnuo njegove navode. Točno je da je tog dana došao na općinu, prisjetio se.
– Bilo je to oko 10 sati ujutro i taj je dan padala kiša. Bila je velika gužva na parkiralištu pa sam svojim automobilom stao blizu Kolmana. Nakon što je izašao iz automobila, Kolman mi je dobacio: ‘Kaj mijenjaš aute’. Na to sam mu odgovorio: ‘Ja s tobom nemam posla’. To je bilo to. Otprilike pola sata kasnije k meni su doma banuli policajci koji su me obavijestili da me Kolman prijavio za fizički napad – naveo je Radiček.
Jedini svjedok koji je tog dana bio blizu njih potvrđuje da je pušio ispred ambulante koja je do zgrade općine.
– Vidio sam Kolmana i Radičeka kako svaki po jednoj strani parkirališta odlaze prema zgradi općine. Nije bilo nikakvih kontakata, niti su razgovarali. Nisam primijetio da bi Kolman imao krv na usnicama, ali priznajem da na njih nisam obraćao posebnu pažnju – rekao je svjedok.
Policajci su pak objasnili kako su policijsko izvješće sastavili prema Kolmanovu kazivanju. Potom su na temelju njegove izjave i medicinske dokumentacije podnijeli optužni prijedlog protiv Radičeka. Prekršajni sud u Koprivnici nepravomoćno ga je kaznio s 200 kuna, ali Visoki prekršajni sud presudu je odbacio.

Iz svih provedenih dokaza Općinski sud u Koprivnici jučer je zaključio kako je Kolman tog dana doista zadobio tjelesnu ozljedu u vidu oguljotine gornje usne. No, Sud ne nalazi niti jedan nepobitan dokaz iz kojeg bi proizlazilo da je ovu tjelesnu ozljedu tužitelju nanio upravo Radiček

Iz svih provedenih dokaza Općinski sud u Koprivnici jučer je zaključio kako je Kolman tog dana doista zadobio tjelesnu ozljedu u vidu oguljotine gornje usne. No, “sud ne nalazi niti jedan nepobitan dokaz iz kojeg bi proizlazilo da je ovu tjelesnu ozljedu tužitelju nanio upravo Radiček jer jedini svjedok koji je bio tada prisutan nije vidio nikakav fizički kontakt između njih dvojice”.
– Iako su policijski djelatnici po izvršenom očevidu podnijeli prekršajnu prijavu protiv Radičeka, nejasno je kako su došli do zaključka da je ‘poduzetim radnjama utvrđeno da je tog dana u Rasinji na parkirališnom prostoru došlo do narušavanja javnog reda i mira na način da je Radiček tjelesno napao Kolmana udarivši ga šakom u glavu nakon čega se udaljio’. Policajci tom događaju nisu prisustvovali, niti su imali ikakav dokaz za takve tvrdnje – naglasio je koprivnički sudac Darko Magdić.
Sudac se pozvao i na presudu Visokog prekršajnog suda koji je naveo kako se “službena zabilješka može uzeti kao dokaz u prekršajnom postupku ako je ovlaštena službena osoba tijela državne uprave u okviru svoje nadležnosti za provođenje nadzora neposredno opažala radnju počinjenja prekršaja ili to neposredno utvrdila odgovarajućim tehničkim uređajima i o tome sačinila službenu ili tehničku snimku”.
Općinski sud naložio je da Kolman obitelji pokojnog Radičeka mora pokriti oko 9000 kuna parničnih troškova. (rm)
FOTO: NIKOLA WOLF