NEMA TKO OPERIRATI Zbog manjka liječnika broj operacija u bolnici gotovo prepolovljen

Konkretno, 2013. godine napravljeno je 12.000 operacija, dok je cijele lanjske godine obavljeno oko 7.200 operativnih zahvata


Autor: podravski.hr — 12.05.2018. / 17:27 Aktualno

Ilustracija / Operacija u koprivničkoj bolnici

Broj operativnih zahvata koji se obave u koprivničkoj Općoj bolnici u pet godina gotovo je prepolovljen, vidi se iz podataka objavljenima u izvješćima o radu bolnice.
Konkretno, 2013. godine napravljeno je 12.000 operacija, dok je cijele lanjske godine obavljeno oko 7200 operativnih zahvata, što je čak za 40 posto manje. Drastičan pad broja operacija u potpunosti korespondira s odlaskom velikog broja specijalista anesteziogije iz Koprivnice, ponajviše na rad u inozemstvo.
Veliki pad uslijedio je između 2014. godine (11.800 operacija) i 2015. godine (7400 operacija), a upravo je tada počeo egzodus anesteziologa.
Otišlo ih je čak devet, što je Odjel za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje ostavilo sa samo 11 liječnika umjesto predviđenih 26. To je bilo iznimno velik problem za koprivničku središnju zdravstvenu ustanovu i ostao je do danas nerješiv. Štoviše, čini se kako se egzodus liječnika nipošto nije zaustavio.
Podrobnija analiza podataka iz bolničkih izvješća pokazuje da nije toliko pao broj velikih operativnih zahvata, kolik je smanjen broj malih, ambulantnih. U pet godina broj velikih operacija smanjio se za 500-tinjak – za nekih deset posto – dok se broj malih operativnih zahvata smanjio čak pet puta.
Iako su iz bolnice cijelo vrijeme uvjeravali kako se odlazak anesteziologa ne odražava na ritam operativnih zahvata, statističke brojke to ne potvrđuju. Početkom ove godine ravnatelj Opće bolnice u Koprivnici dr. Mato Devčić bio je izjavio kako je napokon pronašao rješenje.
– Sklopili smo ugovore s varaždinskom i virovitičkom bolnicom te Institutom za tumore i njihovi anesteziolozi na mjesečnoj bazi dolaze k nama. Sustav ni na koji način ne trpi. Jedino se na proteze kuka i koljena čega godinu do godinu i pol dana, ali tako je i na nacionalnoj razini – ustvrdio je tada Devčić.
Ako je tome doista tako, korist od novog režima rada trebala bi se vidjeti u izvješću o radu bolnice za ovu godinu. Zato s nestrpljenjem očekujemo nove brojke. (hš)
FOTO: ARHIVA