Nema više izlazaka iz županije, samo 15 posto radnika Doma misli se cijepiti

Nacionalni stožer produžio je mjere blagog lockdowna sve do 10. siječnja, što znači da se kafići i restorani do tog datuma sigurno neće otvarati, a vrlo vjerojatno će se mjera i produžiti. Svakako najviše negodovanja u javnosti izazvala je odluka o ograničenju kretanja stanovništva u granicama županija u kojima imaju prebivalište. Stožer jest uveo propusnice, ali ih više neće moći izdavati poslodavci nego stožeri. Ograničenje kretanja na snagu stupa u utorak u ponoć i trebalo bi trajati do 8. siječnja.

Od 23. prosinca više ne možete napuštati svoju županiju, osim ako nemate propusnicu ili se nalazite među ovim službama: poslovi nužni za opskrbu i promet te dnevne migracije u službama zdravstva, veterine, saniteta, održavanje komunalija, zaštitarstvo, mediji… Također, moći će putovati i pacijenti koji trebaju hitnu ili dogovorenu bolničku skrb, radnici koji putuju na posao u drugu županiju ako je to baš neophodno, ali i sve ostale žurne i operativne službe poput policije, vatrogasaca, civilne zaštite…

Stožer je produžene mjere dodatno pojačao novima, a jedna od njih je i dopušteno privatno okupljanje od najviše deset osoba, ali pod uvjetom da domaćin može ugostiti goste iz samo jednog kućanstva. Cilj im je, kažu, spriječiti druženje za nadolazeće blagdane i doček nove godine.

Kina i kazališta još su uvijek otvorena, no može biti jedna osoba na sedam kvadrata. Također, dopuštena su i dalje misna slavlja, samo što 24. i 25. prosinca na Badnjak i Božić nema ograničenja od 25 osoba. Glavni uvjet je da za svakog vjernika mora također biti sedam kvadrata prostora. Dodajmo i da je varaždinski biskup Bože Radoš donio odluku o odgodi blagoslova kuća sve do korizme.

Učenici osnovnih i srednjih škola na produženom su zimskom odmoru sve do 18. siječnja. U nacionalnom Stožeru preporučili su svim poduzetnicima i obrtnicima da svojim radnicima omoguće da iskoriste stare godišnje odmore za vrijeme trajanja mjera do 10. siječnja.

Stiže cjepivo

Dobra je vijest i da 27. prosinca u zemlje EU stižu prve pošiljka Pfizerova cjepiva. Hrvatska ih je naručila milijun, a koliko će stići u prvoj tranši, još nije poznato. Od pojedinih obiteljskih liječnika ipak doznajemo kako još uvijek ne postoji plan na nacionalnoj razini tko i kako će se cijepiti među prvima. Mnogi su se građani već zapisali kod svojih obiteljskih liječnika, no više informacija o početku mogli bismo znati tijekom ovog tjedna. Prema predviđanjima medija, čini se kako bi među populacijom prvo cijepljenje ipak trebalo krenuti u siječnju.

Bolnički odjeli u Koprivnici, doznajemo neslužbeno, proveli su svojevrsnu anketu, tj. upitnik o namjeri cijepljenja i oni se, kako stvari stoje, ne razlikuju mnogo od onih koje su mediji prošli tjedan objavili na nacionalnoj razini u kliničkim bolnicama. Prema njima otprilike polovica liječnika i sestara izjasnila se da se ne misli cijepiti ako cijepljenje bude neobavezno.

Za epidemiologe je posebno zabrinjavajući podatak koji smo dobili iz našeg županijskog Doma za starije, koji je proljetos bio jedan od najpogođenijih u epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj. Naime, od 96 zaposlenika Doma njih samo 15 ili 15,6 posto iskazalo je interes za cijepljenje, dok ostali zaposlenici, njih 71 ili 84,4 posto, to ne želi. Ipak, nešto je bolja situacija među korisnicima. – Od 243 smještena korisnika u Domu, njih 200 ili 82,3 posto iskazalo je interes za cijepljenje protiv virusa, a 43 korisnika ili 17,7 posto ne želi se cijepiti – navode u Domu za starije i dodaju kako će se, s obzirom na zdravstveno stanje korisnika i prisutne moguće kontraindikacije cijepljenja, za korisnike tražiti mišljenje njihovih liječnika obiteljske medicine kako bi se izbjegle moguće komplikacije uzrokovane cijepljenjem.

FOTO Ilustracija

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI