Nemamo dovoljno logopeda: Na pregled se čeka i po nekoliko godina!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nedostatak logopeda već je dugo trn u oku brojnih roditelja, posebice ako znamo podatak da pomoć logopeda treba gotovo svako drugo dijete. Iako se upisna kvota za studij logopedije povećala na 80 i otvorio se novi studij logopedije na Sveučilištu u Rijeci, logopeda nažalost, i dalje nedostaje, a to najviše osjećaju djeca koja trebaju njihovu pomoć.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Deficitarnost logopeda je problem već dugi niz godina koji, naravno, utječe na kvalitetu rada logopeda. Zbog velikih lista čekanja svaki logoped pokušava uključiti što je moguće veći broj djece u terapiju, što nerijetko rezultira smanjenom kvalitetom rada. S obzirom na to da se svakom djetetu treba pristupiti individualno, svaki terapijski sat zahtijeva određeno vrijeme pripreme, a kada je mnogo djece uključeno u terapiju, vrijeme pripreme znatno se skraćuje – rekla nam je Ana Kapitanić, logopedinja Opće bolnice Tomislav Bardek u Koprivnici.

Logopedinja Ana Kapitanić

Dodala je kako i sama primjećuje koliki utjecaj na kvalitetu rada ima nedostatak logopeda, ne samo u našoj županiji, već i u cijeloj Hrvatskoj pa kaže kako neki roditelji čekaju čak i po nekoliko godina na svoj red za pregled ili terapiju kod logopeda.

– U Koprivnici, osim mene, radi još jedan logoped u Dječjem vrtiću Tratinčica, dva logopeda u sklopu Centra za odgoj i obrazovanje Podravsko sunce te jedan logoped u Osnovnoj školi Braće Radić. To, naravno, nije dovoljan broj logopeda s obzirom na velik broj djece koji trebaju logopedsku pomoć, a to je gotovo svako drugo dijete, rekla je te pojasnila kako se roditelji mogu obratiti za pomoć logopedima u dječjem vrtiću i školi ako njihovo dijete ide u taj vrtić ili školu. Ostale opcije su logoped u zdravstvenoj ustanovi ili logopedi u centrima za rehabilitaciju, posebnim ustanovama ili, naravno, privatni sektor.

Pogledamo li onda dostupne logopede samo kod nas, prilično je jasno da većina djece može pripasti samo našoj sugovornici, što svakako nije optimalno rješenje.

– Za naručivanje je potrebna uputnica koju izdaje djetetov pedijatar, odnosno liječnik opće ili školske medicine. Nakon dobivene uputnice potrebno se naručiti telefonski, e-mailom ili telefaksom putem jedinice za centralno naručivanje pacijenata ili pozivom na telefon direktno u logopedsku ambulantu između 14:00-15:00 sati svakim radnim danom, pojasnila nam je logopedinja pa se nametnulo pitanje kako da roditelji uopće znaju treba li njihovo dijete pomoć logopeda prije nego što se pokušaju naručiti i još više zagušiti ionako preopterećen sustav.

– Što se tiče artikulacijskog poremećaja, dakle teškoća u izgovoru glasova npr. Š, Ž, Č, L, R i drugih, zadnja granica do koje bi svi glasovi trebali biti usvojeni i pravilno izgovarani je 5,5 do 6 godina. Ako do tada dijete ne izgovara ispravno sve glasove, svakako treba potražiti pomoć logopeda, kaže Kapitanić te dodaje: No, osim teškoća izgovora glasova, postoje i druge teškoće kao što su teškoće u komunikaciji, teškoće u razumijevanju jezika, teškoće u jezičnom izražavanju, apraksija, mucanje, koje su vidljive i prije pete godine pa, ako na primjer, dijete od jedne do dvije godine ne razumije naloge, ne koristi riječi u komunikaciji, teže usvaja nove riječi, ima smanjenu potrebu za komunikacijom i interakcijom s okolinom, već u toj ranoj dobi potrebno je potražiti pomoć i savjet logopeda.

Napomenula je kako za posjet logopedu nikad nije kasno, no što se dulje čeka, to se teškoće više ustaljuju i potrebno je više vremena za njihovo ispravljanje. Ovdje se ponovo provlači manjak dostupnih logopeda budući da su terapije individualne i prilagođene svakom djetetu sukladno njegovim teškoćama. One nekad mogu biti riješene u nekoliko susreta, dok je za neke poteškoće potrebno raditi godinama.

– Trajanje logopedske terapije ovisi o vrsti i složenosti poremećaja odnosno teškoća, učestalosti terapija, motivaciji osobe i svakodnevnom radu u kućnom okruženju. Kod, primjerice, artikulacijskog poremećaja, terapija traje onoliko dugo koliko je potrebno da se ispravi pogrešan izgovor (što može biti samo nekoliko terapijskih susreta pa sve do 40). Kod složenijih poremećaja, odnosno stanja, potrebna je dugotrajna logopedska podrška tijekom cijelog predškolskog i školskog razdoblja pa i duže. Terapije se održavaju jednom tjedno po 30 ili 45 minuta. Idealno bi bilo kada bi se terapije održavale barem dvaput tjedno, no to zbog velikog broja djece nije moguće – kaže te napominje kako za prvi odlazak logopedu nije potrebna nikakva posebna priprema.

Nedavno je otvorena i web-platforma pitajlogopeda.hr. pod sloganom „Pitaj, ne skitaj!“. Ova inovativna ideja koju je osmislila mlada logopedinja Lara Pilepić u cijeloj ovoj priči ipak bi trebala malo pripomoći. Na toj web-stranici svi roditelji u kratkom roku, iz udobnosti svoga doma, mogu dobiti stručan i znanstveno utemeljen logopedski savjet. Osim web-stranice, postoji i Instagram te Facebook stranica i na svim tim kanalima zabrinuti roditelji mogu postaviti svoja pitanja i nedoumice, a logopedinja Lara Pilepić će im dati svoj stručan savjet i uputiti ih na daljnje korake. (lr)

Dolaze i odrasli

Malo je poznata činjenica da i odrasli ljudi mogu ići logopedu pa se time potreba za ovim deficitarnim zanimanjem dodatno povećava. Odrasli posjećuju logopeda uglavnom zbog komunikacijskih i jezično-govornih teškoća i teškoća gutanja nastalih uslijed moždanog udara, traumatskih ozljeda mozga, tumora, poremećaja glasa nastalih dugotrajnom zloupotrebom glasa ili zbog potrebe za rehabilitacijom glasa nakon operativnih zahvata, mucanja, a ponekad traže pomoć logopeda i zbog teškoća u izgovoru glasova.

Trajanje i rezultat terapije ovise o vrsti i složenosti teškoća, motivaciji osobe, učestalosti terapije i svakodnevnom provođenju vježbi kod kuće prema uputama logopeda – pojasnila je logopedinja Ana Kapitanić.

FOTO Dinko Borozan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI