Nemet: Svibanjske kiše odnijele su nam 20 posto ureda

Berba kamilice na pitomačkom području pokazala je da su uzgajivači i u ovoj sezoni imali gubitke u urodu. Kišni travanj znatno je pomaknuo početak berbe, a i u svibnju kiše su zadale probleme uzgajivačima.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Josip Nemet iz Turnašice uzgojem kamilice bavi se 27 godina, a u ovoj sezoni pod tom kulturom ima osam hektara. U idealnim sezonama mogao je računati i na 1100 kilograma po hektaru, a u ovoj je u prosjeku dobio 700 kilograma.

– Svake sezone dogodi se nešto što nam smanji urod. Ove su to bile svibanjske kiše koje su odnijele 20 posto uroda. Očito su sezone u kojima smo imali 1100 kilograma po hektaru postale daleka prošlost – žali se Josip Nemet.

Da u svibnju nije bilo toliko kiše, dodaje on, sigurno bi prosjek bio oko tonu po hektaru. No, kad se uzmu u obzir prošle tri sezone, ni urod od 700 kilograma po hektaru nije toliko loš.

– Ono što nas zapravo najviše brine je činjenica da nam stalno rastu troškovi uzgoja. Iz sezone u sezonu treba sve više ulagati u usjeve, a otkupna cijena nikako da počne pratiti trend rasta troškova uzgoja – kaže Josip Nemet.

Lani su uzgajivači dobivali oko 15,2 kuna po kilogramu, a otkupljivači se za ovosezonski urod još nisu “oglasili”. Za uzgajivače bi idealna otkupna cijena bila 17 kuna po kilogramu. 

– Još lani smo izračunali sve troškove i zaključili da je za isplativost uzgoja nužna otkupna cijena od 17 kuna po kilogramu. Hoće li otkupljivači prihvatiti naš prijedlog, još uvijek ne znamo, no i njima je u interesu da imaju zadovoljne kooperante koji će i dalje uzgajati kamilicu. Ima otkupljivača koji pokazuju razumijevanje za nas uzgajivače pa se nadamo da će i ostali uzeti u obzir da nam rastu troškovi i da je nužno povećati otkupnu cijenu – zaključio je Josip Nemet.

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI