NEMOGUĆA MISIJA Pokušali smo pronaći majstora za pločice, evo što smo sve doživjeli

Imam puno posla i ne znam gdje mi je glava, a gdje rep. Tek za kojih 14 dana bih mogao doći k vama - bio je naš najveći uspjeh


Autor: podravski.hr — 22.09.2018. / 17:11 Aktualno

Neki su nas keramičari uputili kako je najbolje da potražimo nekoga 'na crno'

Pronaći majstora keramičara koji će vam “u roku odmah” doći i postaviti pločice u kupaonicu, kuhinju, hodnik ili na terasu postala je prava umjetnost. Nema veze u kojem gradu se nalazite. U cijeloj Podravini i Prigorju majstori su “zabukirani” i za manje poslove gotovo je nemoguće naći keramičara koji će vam prije blagdana Svih svetih moći opločiti kupaonicu.
Većina keramičara “spojila” se za zidarskim obrtima i građevinskim tvrtkama pa imaju pune ruke posla i za manje “zahvate” jednostavno ste prisiljeni čekati na slobodan termin.
Novinari našeg portala krenuli su u akciju ugovaranja posla postavljanja deset “kvadrata” podnih i 30 “kvadrata” zidnih pločica. Skoro cijeli radni dan smo se namučili dok nismo dobili kontakt brojeve keramičara, a kad smo rekli što bi trebalo napraviti, nitko od njih nije imao vremena doći odmah.
– Čujte, imam puno posla i ne znam gdje mi je glava, a gdje rep. Tek za kojih 14 dana bih mogao doći k vama – odgovorio je na naš upit jedan keramičar s đurđevačkog područja.
Na koprivničkom području stanje je još gore. “Odvrtjeli” smo gotovo sve brojeve keramičara do koji smo uspjeli doći. Većina se uopće nije niti javila na telefon, a oni koji su nam sa javili, nisu nam niti otprilike mogli ponuditi termin kada bi mogli doći obaviti naručeni posao.
Prvi majstor poručio nam je da se javimo nakon Svih svetih, ali nije nam mogao obećati da ćemo onda moći dogovorit termin. Kada smo pokušali objasniti za što zovemo, većinom su nas majstori prekinuli usred rečenice.
– Nemojte mi dalje govoriti, mogu vama samo reći: Nazovite sljedeće godine. Imam tri majstora koji rade vrlo dobro i brzo, ali jednostavno ne stignemo raditi koliko imao posla. Žao mi je, ali ne mogu vam pomoći – rekao je jedan od keramičara s koprivničkog područja, koji nam je ispod glasa preporučio da pokušamo nekog naći „na crno“, a isti takav odgovor dobili smo i u Ludbregu, dok nam se u Križevcima nitko nije niti javio na naše pozive.
– Ne bih vam smio ovo govoriti, ali pokušajte se raspitati kod nekog od poznanika, možda vama on preporuči nekog tko ovo radi kao dodatnu djelatnost – rekao je jedan od majstora s koprivničkog područja.
Budete li bolje sreće od nas, pa se ipak nekako uspijete dogovoriti o poslu, znajte da cijene variraju i ovise o stanju poda ili zidova. Za novogradnju za “kvadrat” postavljanja podnih pločica cijena je 60 kuna, a za zidne pločice 65 kuna.
– Ako je u pitanju starija gradnja, ovisno o zahvatima, cijena za postavljanje podnih pločica može biti i 65 kuna za kvadrat, a za zidne i do 75 – rekao nam je keramičar s đurđevačkog područja. (md,db)
FOTO: DUBRAVKO VUTUC