Nemojte popravljati stare lampice jer mogli bi vikati: „Me je struja stepla!

Piše Vladek Antolaš Mastermind

Preuzmu nas te žaruljice i pjesmice u to vreme godišta dok se Isus naviješta,

Dok se Isus naviješta rasvjeta se navješa, advent svaki tjedan na tjedan se niže, a  Božić sve bliže i bliže. Zabavno mi pomisliti da sam ja imun na te svari, ali ipak volim ovo vrijeme došašća. No nisam euforičan, da se razmemo.

Po prirodi ljudi vole gledati u zvijezde od davnina pa se to nekak prelilo i na kič uoči blagdana. Kitimo sve samo da se svetli i da blešći. Milion lampica ko milion zvjezdica. Sela i gradovi izbace kilovate struje na zvonca i zvjezdice, svečke i lampaše, naide i di koji sob.

Tak ja pregledam svud kud se vozam ima li kaj novog.

Naš grad standardno okićen već utabanim stazama uz nekoliko novih detalja.

Orah u centru grada koji želi biti bor inače svetli cele godine (bog se pitaj zakaj i kome), sad je malo ipak već dosadan i oronul. Ostalo klasika potpomognuta novim zvezdicama na inkubatoru i gradskoj upravi. Klizalište već drma, a put Starogradske lep, malko kmica u devinjaku, al bude i to valjda.

Vozam se ja malo da se oko baci i van centra, pa tak na Ledinama dupli rotor duplo veselje, na Novom Selu čak i ona čeka nakićena, al nema legendarne table „Peski“ (kmica ju je davno pojela), pa pri Koletovom isto rotor sjaji, Centar dupkom pun da malo i odudara.

Odem ja tak i na Peske (Pijeske kak bi neki rekli ) tam nikaj, nikaj, nit kljun nit perje. Ma mislim se, nesu stigli nakititi pa budu ipak, imam za to obzira kad sam i ja nekad bil u tom bubnju. Kad drugi dan nikaj, nikaj nit treske nit švarbe.

Zvozaval se ja celi tjeden i pak figa, centar Peskov nula bodova kaj se tiče adventskog ugođaja.  

Jeee, nesem ja otišel na kraj Peskov da bi videl roto lampice na kraju grada, sad se mislim jel to nakićeno za Grkine, srne ili za Peščane, to sem posle skužil. Znači, Peski kao ipak nakićeni, al nekak ostalo mi da advent na Peske navek kesni. Zaboravljen kvart kaj se tiče adventa, ak se bolje pogleda. Ne bi ja štel nikoga svaditi, ali…
Ostali kvartovi potegnuli više i tak postaje tradicija da se Božić ide v centar glet. Pa zakaj ne? Pak se i vatromet išel v Škurdijev sokak glet.

Eee, baš dobro sam se setil pitati, jel bude ove godine tog tradicionalnog vatrometa?

Elem sad je čas da se i po kućama krene nakit po drevovlju mećat. Lepo bi bilo da sudjeluju svi. Čim više vas. Nek svetli, jemput je Božić.

Samo si zapamtite, nemojte lampice ostavljati same, one vam vole suhi bor najviše, lako ga napale, čuj mene zapale, napale ga.

Nemojte popravljati stare žaruljice jer mogli bi vikati „Me je struja stepla!

Nemojte pucati petarde ak ne morate, al ak baš morate, onda po zakonu jer vas budu hapsili. Čuvajte peseke i mačke u ovo doba da ne stradaju.

Nema petardi za polnoćku! Bože, pa to sam čul još za Jugoslavije dok je onaj hudi Pero po parku nas lovil jer smo mešarima pod noge hitali petarde. Ko veli da se povijest ne ponavlja.

Vladek Antolaš Mastermind
Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI