Neobičan hobi: Izrađuje metalnu odjeću i nakit, a bavi se i 3D printanjem

Denis Botko iz Koprivnice svestrani je član zajednice. Pokraj svog posla, aktivni je član udruge Anno Domini, dulji niz godina svira u punk rock bendu, a izrađuje i nakit od kovanog željeza, ali i druge predmete. Također ima i 3D printer, čime bi se htio profesionalno baviti nekad u budućnosti:

– Radi se o jeftinijem printeru, malo sam si dao truda pa potražio na internetu da za početak isprobam i vidim kako će ići. Koristim PLA plastiku koja je namotana kao žica. Na uređaju samo treba odrediti temperaturu i onda se može printati – pojašnjava Denis, koji najčešće printa figurice, kućice i slične stvari koje se koriste u društvenim igrama, ali i druge predmete, poput potenciometra za bas i električne gitare.

Modele koje printa zasad ne dizajnira sam, već ih pronalazi gotove ili ih izradi gledajući jednostavne tutoriale na internetu, a kako kaže, printa uglavnom za sebe i svoje hobije. Dok printer kod sebe ima tek oko godinu dana, drugi Denisov hobi koji nam je zapeo za oko jest onaj vezan uz rad s metalom i metalnim predmetima, kojim se bavi već oko pet ili šest godina.

– Radi se o tzv. “chainmail“ opremi, od nakita do viteških odijela, odnosno neke vrste pancirne košulje koja je služila za obranu od oštrog oružja i strijela – pojašnjava Denis, koji se i ovoj izradi učio sam, ali i pomoću savjeta drugih ljudi iz svijeta koji se također time bave i koji preko interneta rado dijele svoje savjete. Čak je i konstrukciju vlastitog kreveta izradio sam, čime se pohvalio i na Facebooku.

U sklopu Udruge Anno Domini nastupa s mušketirima i haramijama, s kojima je prošao dobar dio Europe, pa i Hrvatske, iako zadnje dvije godine zbog pandemije nisu mogli zabilježiti veliki broj nastupa. No, valja napomenuti kako za nastupe u sklopu spomenute udruge koristi upravo svoje tvorevine, koje nosi nakon jedne zbog nezgode koja mu se dogodila:

– U zadnje vrijeme koristim tzv. „coif“ kaupljaču, jer sam jednom doživio nezgodu. Naime, strijela me pogodila točno u glavu. Sreća je što sam se u vrijeme jedne od borbi zezao s nekom imitacijom kamena od stiropora koju sam si stavio na glavu. No, moglo je svakako završiti, dosta je opasno ustvari – prisjeća se Denis, kojemu nisu strani ni vatreni showovi, koji se izvode i na Renesansnom festivalu.

Pokraj već spomenutog sviranja u punk rock bendu Mrlja, Denis je dobitnik nagrade za volontera grada Koprivnice za turizam, a k tome je i redovni darivatelj krvi, za što je dobio i obiteljsku zahvalnicu Gradskog društva Crvenog križa zajedno s ocem Krunom. Krv je dosad, kako kaže, dao 33 puta i na čemu zasigurno neće stati.

FOTO Krešo Puklavec

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI