Neobičan istup koprivničkog gradonačelnika Jakšića: Kriv sam…

Podravski list profile

U Koprivničkom godišnjaku za 2013. godinu, biltenu koji uoči Dana grada izdaje gradska vlast, na velika je zvona najavljen projekt na kojemu će se dugoročno bazirati razvoj Koprivnice.

Stožerni projekt najavljen je u članku pod naslovom „Grad Koprivnica podredit će sljedećih 10 godina provedbi strategije razvoja gospodarstva kroz novu javnu ustanovu InnoTechKC“. U njemu piše kako taj koncept Grad Koprivnica s timom stručnjaka razrađuje već godinu dana, a kao glavni je cilj navedeno: „osnažiti industriju te malo i srednje poduzetništvo uz stvaranje novih radnih mjesta.“

Potom je 2014. godine Grad dao izraditi projekt za zgradu Innotecha u kompleksu bivše vojarne, a ishođena je i građevinska dozvola. O čemu se konkretno trebalo raditi, nikad nije bilo jednostavno objašnjeno. Spominjali su se laboratoriji za razvoj novih proizvoda, razmjena znanja i tehnologije, pa i međunarodna razmjena, podrška poduzetništvu i tako dalje.

Godinu potom i službeno je osnovana ne javna ustanova, već poduzeće koje je dobilo naziv Centar za inovacije u hrani – Innotech, a suosnivači su bili Grad Koprivnica (51 posto), Podravka (48 posto) i Sveučilište Sjever (jedan posto). Spominjali su se planovi da se novac za gradnju kompleksa, navodno oko 130 milijuna kuna, pribavi iz europskih fondova.

Terminski, „koncept“ Innotecha razvijen je u zadnjoj godini mandata bivšeg gradonačelnika Zvonimira Mršića, a trebao se realizirati za vrijeme njegova šefovanja Podravkom, ali to se nije ostvarilo.

Kako je Innotech je i dalje aktivni poslovni subjekt zaveden u sudski registar, prošli tjedan poslali smo upite njegovim suosnivačima, dakle Gradu Koprivnici, Podravki i Sveučilištu Sjever kako bismo doznali kakvom vide sudbinu Innotecha odnosno hoće li tvrtka biti ugašena ili će početi nešto raditi.

Upit poslan na sve tri adrese glasio je ovako: „Poštovani, imao bih za vas, kao osnivače, upit u vezi s planovima u pogledu budućnosti tvrtke Centar za inovacije u hrani – Innotech. Poduzeće osnovano 2015. godine u mirovanju je, bez ikakvih aktivnosti. Kakvi su vaši planovi u vezi s budućnosti tog poduzeća?

Kada je zadnji put održan sastanak predstavnika osnivača Innotecha i kakav je bio sadržaj i eventualni zaključak?“

Sasvim jednostavna i relevantna pitanja za „koncept“ koji je bio najavljen kao nešto na čemu će čitav jedan grad temeljiti svoj gospodarski razvoj, zar ne?

Do zaključenja broja odgovore od Podravke i Sveučilišta Sjever, koji su manjinski partneri u Innotechu, nismo dobili. No, zato je stigao odgovor iz Grada Koprivnice, koji je potpisao osobno gradonačelnik Mišel Jakšić (33), što je prilično neubičajeno jer odgovore na „rutinska pitanja“, kakva jesu ova o Innotechu, u pravilu potpisuje njegova PR služba.

Dakle, na pitanja o tome kakvi su planovi s Innotechom i kada su se na tu temu zadnji put sastali suosnivači poduzeća, gradonačelnik Koprivnice odgovara sljedeće, citiramo u cijelosti:

– Službeno preuzimam odgovornost i krivicu za sve što nije uspjelo u našoj Koprivnici unatrag 33 godine, odnosno otkad sam se rodio (da kojim slučajem ne dođe do zabune jer ne bi bilo u redu da mi se pripišu i neke greške starije od mene). Za propast Sloge, Pomke, Izvora, Bilokalnika i za masu drugih tvrtki. Isto tako i za brzu cestu, prugu, Piškornicu. Naravno da sam onda kriv i za Innotech. Moj grijeh, popravit ću se i sad dozvolite da se okrenemo budućnosti i novim školama, vrtićima, trgovima, ulicama…

Ako idemo u kratku analizu tog odgovora, onda odmah u oči upadaju dvije stvari. Prva je ta da je odgovor izvan teme. Gradonačelnik Jakšić iz nekog razloga uopće ne govori o poduzeću na kojem se trebao bazirati gospodarski razvoj Koprivnice. I drugo, odgovor je u očitom emocionalno povišenom tonusu te se svodi na gradonačelnikov isusovski pristup „preuzimam sve grijehe prošlosti na sebe, a sada me pustite da u miru radim“.

Neobično, zar ne?

Ispod svega nazire se i treća dimenzija odgovora – nekakva krivica za Innotech („naravno da sam onda kriv i za Innotech“). Što to znači? U čemu je krivica? Hoće li to reći da je Innotech nešto loše? Zašto? Znači li to da Innotech nema budućnost? I zašto bi aktualni gradonačelnik preuzeo krivnju za nešto što je zamislio Mršić, a vodila njegova prethodnica Vesna Želježnjak? Je li razlog to što se dogradonačelnik Mišel Jakšić 2013. godine, u Koprivničkom godišnjaku, građanima Koprivnice obraća sljedećim riječima: – InnotechKC je projekt na kojem radim već mjesecima, zajedno s timom vrhunskih stručnjaka, i u njemu leži novi gospodarski zamah i novi, jači, brži, moderniji razvoj naše Koprivnice?

U svakom slučaju, pitanje o planovima Grada Koprivnice s tvrtkom u kojoj je većinski vlasnik za javnost je relevantno i zbog sasvim prozaične stvari – ta tvrtka stvara troškove za porezne obveznike. Prema poslovnim izvješćima, taj trošak nije velik – gubitak firme od 2015. do 2018. godine iznosi nešto više od 15.000 kuna – ali u troškove koje su platili građani Koprivnice valja ubrojiti i projekt za zgradu koja se trebala graditi u bivšoj vojarni, a kojom se i danas na svojim internetskim stranicama diči arhitektonski studio Obris, koji ga je napravio. A i vađenje građevinske dozvole nešto košta. Nažalost, umjesto konkretnih odgovora na jednostavna pitanja javnost je suočena sve s novim pitanjima i kontroverzama, kao i s čudnim samosažaljujućim diskursom prvog čovjek grada.

FOTO Podravski list

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Radiju Križevci nagrada HURIN-a

Na 12. danima elektroničkih medija, koji su prošli tjedan održani u Zadru, Radio Križevci primili su nagradu Hrvatske udruge radijskih nakladnika za svoju akciju „Izbor

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti