Neobičan poremećaj: “Ako vidim nekoga tko mi je privlačan, prestanem osjećati noge, a mišići mi se paraliziraju.”

Kirsty Brown ima 32 godine i neobičan poremećaj – svaki put kada ugleda nekoga tko joj je privlačan, ona izgubi kontrolu nad svojim tijelom. Naime, ova majka pati od poremećaja koji se zove katapleksija, stanje povezano s narkolepsijom, a mogu ga pokrenuti razne emocije ili situacije, poput bijesa, smijeha, straha i buke.

Majka dvoje djece tako je većinu vremena prisiljena hodati pognute glave kako bi smanjila mogućnost ozljede kada joj koljena zaklecaju.

“Tako je sramotno. jednom sam bila u kupovini i vidjela sam muškarca koji je dobro izgledao. Noge su mi jednostavno otkazale poslušnost i morala sam se primiti za rođakinju koja je bila sa mnom kako ne bih pala”, prisjeća se Kristy te dodaje kako zbog vlastite sigurnosti jednostavno cijelo vrijeme gleda u pod.

U prosjeku, kristy doživi pet ovakvih napadaja u danu no ako ima loš dan, ima ih i do 50.

“Ako uzmete u obzir da je podloga ovog poremećaja zapravo poremećaj spavanja onda vam je jasno da ni ne spavam dobro. Ako i spavam to nije čvrsti san. Što sam umornija to imam više napadaja kroz dan”, pojasnila je za Metro.

Svaka snažna emocija može biti okidač za napadaj. Nekada joj se dogodi da ga doživi kada se penje stubama jer ne voli visine stoga traži kuću u kojoj stuba neće biti.

“Ljutnja i smijeh često su okidač za napadaj. Moje sestre će me pokušati nasmijati samo ikada znaju da se ne mogu povrijediti ili opasno pasti. Čak i kada sama sebe nasmijem nekada dobijem napadaj. U principu, napadaj potiče svaka snažna emocija ili glasni zvukovi poput trube automobila ili vikanje”, kaže te dodaje kako mora ići na fizikalnu terapiju jer je povrijedila leđa pri jednom padu u toku napadaja.

Kirsty je rođena s genom za narkolepsiju, ali poremećaj se aktivirao nakon povrede glave kada je imala svega devet godina.

“U igri me jedan dječak slučajno pogodio kamenom u glavu. Ali u redu je, ionako bih s vremenom razvila poremećaj zbog gena koji imam”, rekla je Kirsty te dodala kako joj situacija zaista zna biti teška i zahtjevna jer je sama podizala svoje dvoje djece, a zbog poremećaja joj je teško pronaći posao.

“Kada imam napadaj ništa ne osjećam. To je poput kratkog spoja od mozga prema mišićima i onda samo izgubim kontrolu nad nogama, ali gornji dio tijela mi je i dalje jak”, zaključila je.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI