NEOBIČAN PROJEKT Mladi student: Dosta mi je svega, gradim podzemnu kuću na njivi u kojoj ću živjeti

Njegov nesvakidašnji projekt također uključuje povrtnjak i kokošinjac budući da i u proizvodnji hrane namjerava biti autonoman


Autor: podravski.hr — 11.02.2019. / 12:54 Stil

Patrik Banek već je počeo kopati svoju podzemnu kuću

Nesvakidašnji prizor u okolici Rasinje kod Koprivnice – u pola bijela dana jedan mladić sjedi usred njive, i to na pravoj pravcatoj fotelji. I, kako vidimo, uživa. Stvar vrijedna raspitivanja.

Doznajemo kako Patrik Banek, 22-godišnji Rasinjčanin, isprobava prvi komad namještaja koji će krasiti njegovu novu kuću. Planira je izgraditi upravo na njivi na kojoj je sjedio, a darovao mu je otac. Fotelja je bila odbačena u obližnji jarak, kao i dva prozorska stakla, koja će također poslužiti u njegovu projektu.

– Studirao sam menadžment u Slavonskom Brodu, ali sam odustao. Nije mi bilo zanimljivo, nisu nas učili ništa bitno. Odlučio sam se maknuti od svega. Sada pokušavam izgraditi eksperimentalno sklonište, i to potpuno ručno. Nedostaje mi fizički rad, a i ne želim trošiti novac na strojeve. Zapravo, bit će to podzemna kuća u koju se namjeravam preseliti – otkrio nam je Patrik.

Ostvari li se njegov plan, bit će to zemunica duboka četiri metra.

– Na toj dubini je geotermalni ekvilibrijum – zimi je toplo, a ljeti hladno. Imat ću solarne ploče, a grijanje bi trošilo najviše struje, pa mi je to važno – kaže mladić.

Uz pomoć prijatelja, radove je otvorio lani u studenome, a iskopavanje namjerava dovršiti ove godine.

– Vjerujem da će sljedeće godine sve biti spremno za moje useljenje. Namjeravam imati sve svoje – i struju i grijanje i filtriranu vodu. Ne znam hoću li zbog toga imati problema s državom, vidjet ću – veli Patrik.

Njegov nesvakidašnji projekt također uključuje povrtnjak i kokošinjac budući da i u proizvodnji hrane namjerava biti autonoman. (hš)

Prvi komad namještaja u kući

FOTO: NIKOLA WOL