NEOBIČNA BOLNIČKA AMBULANTA Doktor specijalist i ravnatelj bolnice pacijente liječe ‘pikanjem’ iglica u tijelo

Ema se nije bojala igala, no ipak joj je bilo pomalo nelagodno pomisliti da će joj lice biti puno njih. Ipak, rezultati su je ugodno iznenadili


Autor: podravski.hr — 07.11.2017. / 9:52 Aktualno

Dr. Josip Večenaj s iglicom koju pika u ljudsko tijelo

Ema iz Koprivnice jedna je od brojnih pacijenata Ambulante za liječenje boli u koprivničkoj Općoj bolnici. Nedavno je bila na desetak tretmana akupunkturom. Dr. Josip Večenaj, spec. anesteziolog, voditelj je Ambulante i jedan od glavnih stručnjaka za akupunkturu na tom području. Osim njega, u Ambulanti radi i ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić.
– Mene boli glava već duže od godinu dana, i to 24 sata na dan, pa mi je dr. Večenaj uz terapiju predložio da probam alternativu kao moguće smanjenje – objasnila je Ema koja se nije bojala igala, no ipak joj je bilo pomalo nelagodno pomisliti da će joj lice biti puno njih. No, rezultati su je ugodno iznenadili.
Njeno liječenje tek je jedno od desetaka s kojima dr. Večenaj svakodnevno ima posla. Akupunkturom liječi izuzetno širok spektar zdravstvenih problema. Od herpesa i migrena, preko glavobolje i ukočenih leđa do noćnog mokrenja kod djece. Najmlađi pacijent kojeg je tretirao bio je svega četiri godine star. Sve to pokazuje kako se akupunkturi može podvrgnuti svatko te da su koristi višestruke.
– Neki pacijenti ne smiju uzimati lijekove pa im ovakva mogućnost liječenja itekako koristi. Istovremeno, imamo česte slučajeve da osobama rješavamo probleme s alergijama – objasnio je dr. Josip Večenaj, koji se akupunkturom bavi već 27 godina te je do sada njome liječio više tisuća pacijenata.

Mlađe pacijente koji se boje iglica tretiraju laserom

U Koprivnici se akupunktura pojavila prije 20-ak godina, koliko postoji i Ambulanta za liječenje boli.
– Liječimo iglama i laserom. Potonje koristimo u situacijama kada je riječ o mladom pacijentu, djetetu, koje se možda boji igala pa se isti učinak postiže posebnim uređajem – kazao je dr. Večenaj.
No, usprkos tome koriste igle jer su dio tradicionalnog tretmana.
– Zanimljivo je da imamo i male iglice, koje su duge tek milimetar – dva i koriste se za rješavanje problema ovisnosti. U slučaju pušača, osoba će nositi ubodenu iglu u jednom dijelu uha i nakon tjedan dana rezultati će se vidjeti – napomenuo je dr. Josip Večenaj.
Inače, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) priznala je akupunkturu kao službenu metodu liječenja još prije 40 godina. U Hrvatskoj, u sklopu Hrvatskog liječničkog zbora, djeluje Hrvatsko društvo za akupunkturu koje se bavi edukacijom i promocijom te znanstveno dokazane metode liječenja. Akupunktura se stoga primjenjuje zajedno sa ‘službenom’ medicinom, a mogu je raditi samo liječnici s licencom Hrvatske liječničke komore, primjenjujući suvremene medicinske principe i tehnike.
– Potrebno je jako dobro poznavati anatomiju čovjeka jer točke koje se iglama ciljaju često budu smještene blizu organa ili krvnih žila pa nestručna osoba može napraviti ozbiljne štete ako pogriješi – objasnio je dr. Večenaj.
Dodao je kako mnogi liječnici surađuju s njim te je nerijetko slučaj da i obiteljski liječnik napiše uputnicu i pošalje pacijenta u njegovu ambulantu.
– Sustav je tako posložen da svi znaju za nas i koriste naše usluge i već u ljekarni znaju za nas. Tako imamo konzultacije na odjelima, fizikalna nam zna poslati ljude, ortopedi, stomatolozi, neurolozi… Uvijek imamo posla – zaključio je dr. Josip Večenaj. (go)
FOTO: NIKOLA WOLF