Neobična godina neobično završila: Još nema gripe u našem kraju, slično i u ostatku Europe

I dok se lani u ovo doba broj oboljelih od gripe brojio u stotinama, a prvi su se slučajevi počeli javljati već krajem studenoga, od prošle smo se godine oprostili bez ijednog zaraženog.

Nitko u Hrvatskoj još nije obolio od gripe, a slično je i u ostatku Europe, gdje je briga oko koronavirusa i cijepljenja potisnula ovu uobičajenu virusnu bolest. Gripe ove godine nije bilo previše ni na južnoj hemisferi, gdje sad ulaze u ljeto.

Primjerice, Australija u prosjeku ima u svakoj sezoni oko 86.000 oboljelih, a do rujna ove godine testirana su 96.294 uzorka, od kojih je samo 946 bilo pozitivno na gripu. I na Novom Zelandu situacija je bila slična. Od 159 uzoraka nijedan nije bio pozitivan, piše jutarnji.hr. Situaciju je za taj medij objasnio i dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

– Mi u Zagrebu, primjerice, nemamo dosad nijedan slučaj gripe, što baš nije bilo uobičajeno u prošlim sezonama, a po svemu sudeći rezultat je to nošenja maski i dugih epidemiološkim mjera zbog COVIDA-19 koje ujedno štite i od drugih kapljičnih infekcija – kazao je on.  

Ipak, neosporna je činjenica da je udio pozitivnih na COVID-19 među testiranima sve manji, što je jasni pokazatelj da se nešto događa i s drugim uobičajenim zimskim virusnim infekcijama, zbog čijih se simptoma građani i testiraju na COVID, koji ima simptome slične gripi. Zasad, potvrdili su nam i u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, to nema veze s gripom, za koju se povremeno provode ispitivanja.

– Primaju se sporadično uzorci za dijagnostiku gripe i to uglavnom iz bolnica, no do sada nismo imali niti jedan potvrđen slučaj gripe – rekla nam je dr. Marija Ivanda iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dakle, gripe još nema, barem ne službeno. U Hrvatskoj je nabavljeno i potrošeno rekordnih 460 tisuća doza cjepiva za rizične skupine, no mnogi su se drugi željeli zaštititi, pa su cjepivo sami kupili i cijepili se kod svojih obiteljskih liječnika ili u ljekarnama. 

foto arhiva

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI