NEOBIČNO Gospodin Andrija je podravski ‘šaptač kokicama’. Čuva ih na livadi dok one mirno pasu travu


Autor: podravski.hr — 13.12.2018. / 13:58 Stil

Andrija Markek sa svojim blagom

Andrija Markek (83) iz Delova kod Koprivnice čuva kokoši na livadi na kojoj čupkaju travu. Zvuči malo neobično jer koke ipak nisu kravice ni ovčice da ih treba čuvati dok pasu, ali gospodin Markek, podravski šaptač kokicama, radi upravo to.
– Ponekad mi koke pobjegnu na cestu, pa onda ja s njima šećem da ih ne bi pogazio auto. Imam ih oko 25, a sve su se izlegle doma. Nasadio sam jaja pod kvočku i sad su uglavnom sve počele nesti jaja – rekao je Andrija.
Kaže, ima više vrsta kokoši, vrlo su pitome i jedva čekaju da ih pusti u dvorište.
– Čim počnu jesti travu, odmah ima i više jaja koja onda prodam ako imam viška, ali najviše potrošimo supruga i ja. Više nemam svinje i krave tako da imam vremena za kokoši, iako one zaista ne zahtijevaju puno posla i brige. Kad su zatvorene dajem im kukuruz i šrot, a za svoje potrebe ostavio sam jednu oranicu gdje onda sijem kukuruz. Ostale zemlje dao sam u zakup jer se više ne mogu baviti poljoprivredom – kazao je Andrija.
U mirovini je već gotovo 20 godina te prodajom jaja popuni kućni budžet.
– Kako ide zima, onda kokoši nesu sve manje jaja pa ih još dok ima zelenila puštam van da uživaju. Zdravlje me još dobro služi pa mogu i potrčati za njima ako treba, a i meni je lijepo biti vani na svježem zraku jer ne može čovjek stalno biti zatvoren u kući. Tu u Delovima nema puno prometa, ovo je mirna ulica i lijepo nam je ovdje – zaključio je Andrija. (sm)
FOTO: DUBRAVKO VUTUC