STVARNO NEOBIČNO Gradonačelnik opet ostao bez zamjenice, dogradonačelnica dvaput dala ostavku

Kristina Benko Markovica natjecala se na izborima premda je znala da će nakon porodiljnog biti u sukobu interesa


Autor: podravski.hr — 23.05.2018. / 15:13 Aktualno

Kristina Benko Markovica dala je ostavku i dok je bila zamjenica gradonačelniku Željku Lackoviću

Kristina Benko Markovica prošli tjedan dala je ostavku na dužnost dogradonačelnice Đurđevca. Razlog ostavke njezin je povratak na posao nastavnice glazbenog odgoja u Osnovnoj školi Grgura Karlovčana, a kako Grad ima osnivačka prava nad školom, dužnost dogradonačelnice nespojiva je s nastavničkim poslom.
Tako će gradonačelnik Hrvoje Janči, koji je izabran kao kandidat Bandićeva saborskog zastupnika i šefa Gradskog vijeća Željka Lackovića, u preostale tri godine svog mandata biti bez zamjenice. Zakon to, doduše, dopušta, ali malo je neobično da će Đurđevac biti toliko ovisan o samo jednom čovjeku koji će si teško priuštiti godišnji ili neko neplanirano dulje izbivanje s posla.
Sad već bivša dogradonačelnica ipak će ostati dio vlasti, i to kao gradska vijećnica s Lackovićeve liste, a u Gradskom vijeću Đurđevca zamijenila je Sašu Franjića.
Zanimljivo je kako je to već drugi put da Kristina Benko Markovica daje ostavku na dužnost dogradonačelnice. I u prošlom sazivu vlasti, kad je gradonačelnik bio Željko Lacković, dogradonačelnica je godinu dana prije isteka mandata dala ostavku jer se javila na natječaj za posao u Osnovnoj školi Grgura Karlovčana.
Dotad je, naime, radila u osnovnoj školi u Kloštru Podravskom, općini kod Đurđevca, pa je nesmetano mogla obavljati oba posla jer nije bila u sukobu interesa. Nakon prve ostavke, Kristina Benko Markovica vrlo brzo otišla je na porodiljni dopust, a na lanjskim izborima opet je bila kandidatkinja za dogradonačelnicu premda se znalo da ni ovaj put neće moći do kraja odraditi svoj mandat. Nakon porodiljnog, naime, vratila se na posao u đurđevačku školu koja je u mjerodavnosti gradskih vlasti.
Čime su uvjetovane takve ‘akrobacije’ dojučerašnje đurđevačke dogradonačelnice – nije poznato. (db, rm)
FOTO: ĐURO GRČIĆ