Neobično istraživanje: Kada umremo mi znamo da smo mrtvi?

Kada umremo svjesni smo da smo mrtvi, otkrili su znanstvenici sa Sveučilišta NYU Langone School of Medicine u New Yoorku.

Naime, pokazalo se da svijest ne nestaje u trenutku kada srce prestane kucati što bi značilo da nam mozak i dalje radi te da da on ‘zna’ da smo umrli iako, tehnički, vrijeme smrti bilježimo kao trenutak kada je srce prestalo kucati.

” Tako dobijemo vrijeme smrti, sve ovisi o trenutku kada srce prestane kucati. Kada se to dogodi, krv više ne cirkulira što znači da se i rad mozga zaustavlja ‘gotovo instantno’ te gubite sve moždane reflekse poput refleksa za povraćanje i širenje i skupljanje zjenica”, pojasnio je dr. Sam Parnia sa spomenutog Sveučilišta za Live Science.

“Cerebralni korteks, poznat kao ‘dio za razmišljanje’, također se odmah usporava što znači da na monitoru nisu vidljivi moždani valovi i to se dešava unutar dvije do 20 sekundi nakon što je srce prestalo kucati. To potiče reakcije na staničnim razinama koje onda uzrokuju smrt moždanih stanica no to može nastupiti i satima nakon što je srce počelo kucati”, pojasnio je Parnia.

Istraživanja su pokazala kako životinje imaju pojačanu moždanu aktivnost u trenutcima nakon smrti, a isto se događa i ljudima što znači da određeno stanje svijesti još postoji te se time pojašnjavaju jasna sjećanja ljudi koji su umrli, a potom su oživljeni. Oni su se mogli gotovo u detalje sjetiti što se oko njih događalo te razgovora koje su čuli, što su liječnici i sestre pričali.

“U isto vrijeme istražujemo ljudski um i svijest u kontekstu smrti kako bismo otkrili uništava li se svijest ili ona nastavlja postojati još neko dulje vrijeme nakon što umremo te kako to utječe na događaje u mozgu u realnom vremenu”, pojasnio je Parnia.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI