NEOBIČAN SLUČAJ Kako je poznati novinar od Petra Pripuza posudio 250.000 kuna i nikad mu ih nije vratio

Zaključili su Ugovor o zajmu na iznos 250.000 kuna s rokom povrata od šest mjeseci, beskamatno, a Butković mu je predao tri zadužnice na 300.000 kuna


Autor: podravski.hr — 08.06.2018. / 12:49 Aktualno

Petar Pripuz, kontroverzni poduzetnik i hrvatski kralj otpada

Županijski sud u Zagrebu definitivno je odbacio zahtjev hrvatskog kralja otpada Petra Pripuza za provođenjem istrage protiv poznatog zagrebačkog novinara i urednika Davora Butkovića zbog sumnje u kazneno djelo prijevare.
Pripuz je Butkovića teretio “da je 27. rujna 2012. u nakani da pribavi nepripadnu korist s Petrom Pripuzom sklopio Ugovor o zajmu na osnovi kojeg je Butković od Pripuza posudio 250.000 kn s obvezom povrata u šest mjeseci od primitka novca”. Butković se, tvrdi Pripuz, “obratio s molbom za pozajmicu jer mu novac treba žurno, jamčeći da će iznos vratiti bez teškoća, a pri samom uvjeravanju se pozivao na ugled, poslovne sposobnosti i spektar poslova koje obavlja”.
Više puta je, kaže Pripuz, “navodio da je financijski stabilan, da ima više izvora prihoda te da će moći vratiti zajam te mu je predao i tri zadužnice u iznosima od po 100.000 kuna”. No, kasnije se ispostavilo da “putem bjanko zadužnica naplata nije moguća jer je iz redoslijeda za plaćanje krajem 2013. godine Pripuz obaviješten da je na 11. mjestu u očevidniku redoslijeda za plaćanje u FINA-i, da bi se na koncu po približavanju vremena obveze povrata novca prestao javljati, nakon čega je oštećenik saznao da je Butković u dugovima te mu je tek tada postalo jasno da ga je svo vrijeme držao u zabludi”. Time je, navodio je Pripuz, počinio kazneno djelo prijevare.
No, Županijski sud u Zagrebu ustanovio je kako je Pripuz još 4. listopada 2013. godine dao iskaz u Državnom odvjetništvu u kojem je naveo da mu je Butković, dok je tražio pozajmicu od 350.000 kuna, “rekao da su mu svi računi blokirani, a kada ga je pitao čime garantira povrat zajma, da je rekao da nema čime jer su mu računi blokirani, da je u novinama u kojima je tada radio na ugovor o djelu te da je čak zbog bojazni da mu ne uzmu kuću na Pantovčaku istu prepisao na suprugu”. Pritom ga je molio da isplata bude na ruke.
Nakon toga, tvrde u DORH-u, zaključili su Ugovor o zajmu na iznos 250.000 kuna s rokom povrata od šest mjeseci, beskamatno, a Butković mu je predao tri zadužnice na iznos svaka 100.000 kuna. “Davor Butković mu je rekao da očekuje značajan priljev od izdavanja knjige o vinima i restoranima te da radi PR za Agrokor, od čega također očekuje priljev sredstava, što je bio razlog da mu, unatoč blokiranim računima povjeruje i posudi taj iznos”, ističe se dalje u tom predmetu.

Davor Butković, poznati novinar i urednik

Prije isteka roka u kojem je novac posuđen, pokušali su iz Pripuzove tvrtke kontaktirati Butkovića, ali on se nije javljao. Nakon toga, odlučili su aktivirati zadužnice i pokrenuti postupak prisilne naplate, nakon čega su zaprimili obavijest FINA-e od 29. travnja 2013. da se njegova “zadužnica upisuje u očevidnik redoslijeda osnova za plaćanje na 11. mjestu te da su obveze u redoslijedu prije ove osnove u iznosu od – dva milijuna kuna”. Pripuz je pritom naveo kako je pokušavao “stupiti u kontakt s Butkovićem koji se na pozive nije javljao, a kad su se konačno sreli, rekao je da će dug vratiti jer mu izlazi knjiga, što se nije dogodilo”.
Petar Pripuz smatra da je “prevaren od strane Butkovića kojem je novac posudio jer ga je to zamolila gospođa Ankica Mamić, koja je navela da bi joj bilo jako drago da on to napravi i on je to učinio, a napravio je propust jer je trebao zatražiti od nje ili Slobodana Ljubičića, koji ga je u vezi toga također kontaktirao, da mu daju jamstva za povrat novca”. Usput, Ankica Mamić moćna je poslovna žena i vlasnica poznate PR agencije koja ima mnoge utjecajne klijente, a Slobodan Ljubičić Kikaš u to je doba bio predsjednik Uprave Bandićeva Zagrebačkog holdinga.
“U odnosu na navedeno kazneno djelo, ispravna je ocjena suca istrage kako je nesporno utvrđeno da je oštećeniku Petru Pripuzu bila dobro poznata loša financijska situacija okrivljenog Davora Butkovića koji mu je činjenice u vezi toga iznio, navodeći čak da su mu svi računi blokirani i da se boji ovrhe nad kućom na Pantovčaku. Kad je, unatoč tome, odlučio pozajmiti iznos od 250.000 kuna osobi koja u tom trenutku nije imala nikakve sigurne izvore prihoda, pravilno je sudac istrage zaključio da sve ukazuje da je oštećenik pristao na poslovni rizik takvog zajma, odnosno da je bio svjestan da se radi o rizičnom pravnom poslu u koji je dobrovoljno ušao” zaključilo je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu i tako odbilo istragu protiv Butkovića zbog kaznenog djela prijevare.
Jedino što nesretnom Petru Pripuzu ostaje je goniti Butkovića privatnom parnicom. (rm)
FOTO: ARHIVA