NEOBIČNO KOLINJE Lovci ustrijelili mladog jelena pa se pohvalili: ‘Bit će gulaša za skupštinu’

Populacija zeca nestaje zbog uporabe pesticida, ali i gubitka staništa. Primjerice, sada se oranice obrađuju i prskaju triput godišnje, a nekad to nije bilo tako. Zečevi nestaju - objasnio nam je Cvetković


Autor: podravski.hr — 08.02.2019. / 11:33 Stil

Kolinje u lovačkom društvu

Dobru kob imali su članovi Lovačke udruge Lisica iz Đelekovca kod Koprivnice. Oni su u svom lovištu odstrijelili ‘telca’, zapravo mladog mužjaka običnog jelena. Tihomir Marjančić, Ivan Želježnjak i Miroslav Grabušić ogulili su ga te spremili u škrinju.

– U ožujku imamo godišnju skupštinu pa će biti gulaša. Osim toga, uskoro će lovostaj na ove životinje pa je ovaj telac naišao u pravi čas. Poslije ne bismo smjeli pucati na njega – doznajemo od predsjednika Lovačke udruge Lisica Ivice Cvetkovića.

Kazuje nam kako udruga ima pravo godišnje odstrijeliti šest komada ovakve divljači, među kojima i košute, no to maksimalno izbjegavaju jer ženska divljač pridonosi brojnosti ove vrste.

– Isto tako, ne odstrjeljujemo zečeve. Imamo na to pravo, no udruga je odlučila da neće jer ih je malo. Populacija zeca nestaje zbog uporabe pesticida, ali i gubitka staništa. Primjerice, sada se oranice obrađuju i prskaju triput godišnje, a nekad to nije bilo tako. Zečevi nestaju – objasnio nam je Cvetković.

S druge strane, udruga muku muči s populacijom divljih svinja, kao i sve lovačke udruge, te provodi njihov odstrjel, ali i mjere za zaštitu od svinjske kuge, koja se pojavila u susjednim zemljama te zbog koje se ove životinje doslovno istrebljuju.

– Zadovoljni smo godinom iza nas. S proljećem počinje pregled i sanacija čeka i hranilišta. Na 3,5 rali svog zemljišta imamo kukuruz za svoju divljač, ove godine ubrali smo 12,5 tona. Životinje prihranjujemo iako zasad imaju što jesti kad nema snijega – objasnio nam je Cvetković.

Planovi za ovu godinu ove vrijedne udruge, dodao je, su prebrojavanje divljači, radovi oko lovačkog doma, uređenje okoliša, lovno streljaštvo, ali i neizostavan odstrjel.

Kao i u mnogim drugim udrugama, glavni njihov problem je naplata štete od naleta na divljač, koja je mnoga lovačka društva bacila na koljena, no to su riješili zajedničkom policom preko Hrvatskog lovačkog saveza, pa se sada ipak ‘lakše diše’. (mi)

FOTO: NIKOLA WOLF