NEOČEKIVAN RASPLET Mladić tajno snimao policajce u sjedištu Policijske uprave pa ih prijavio unutarnjoj kontroli

Mladić na koncu nije odgovarao za neovlašteno snimanje


Autor: podravski.hr — 11.03.2018. / 10:45 Aktualno

ILUSTRACIJA / Operativno-komunikacijski centar Policijske uprave u Koprivnici

Mladić (27) iz Koprivnice, koji je u sjedištu Policijske uprave mobitelom tajno snimio razgovor s policijskim službenikom i zaradio kaznenu prijavu zbog koje mu je prijetilo do tri godine zatvora, ipak neće odgovarati zbog neovlaštenog snimanja.
Tužitelji su uoči početka suđenja ovaj tjedan shvatili kako u cijeloj priči ipak nema elemenata kaznenog djela zbog čega su odustali od suđenja. Potvrdila nam je to glasnogovornica Općinskog suda u Varaždinu, sutkinja Mirna Mavriček. Kako su se sve strane odrekle prava na žalbu, rješenje o obustavi postupka postalo je pravomoćno, a mladić je svojom upornošću na mnogo teži način dokazao nevinost.
Mladić je 19. studenog 2016. godine, oko 1.30 sati nedaleko od benzinske postaje kod negdašnje vojarne u Koprivnici policajcima u alkometar najprije napuhao 0.78 promila. Na alkotest je, inače, pristao bez problema. Rekao je policajcima da je popio samo dva piva te da ne može vjerovati da je napuhao tako puno. Umanjeno za sigurnosnu razliku, službeno je koncentracija iznosila 0.68 promila.
Policajci su mu izdali zapisnik o ispitivanju prisutnosti alkohola, no u isti su bez pristanka mladića upisali kako odbija vađenje krvi i urina što nije bilo točno. Mladić je sumnjao u ispravnost ‘dregera’ i zahtijevao da ga pošalju na vađenje krvi i urina, no policajci su to odbili.
Tijekom razgovora s šefom smjene u predvorju sjedišta Policijske uprave, mladić je uključio diktafon na mobitelu, a snimku razgovora s prigovorom na postupanje policijskih službenika proslijedio unutarnjoj kontroli MUP-a. No, policajac je kazneno prijavio mladića zbog nedopuštenog snimanja.
Mladić je tijekom ispitivanja opisao kako je šef smjene u holu policije bio vrlo arogantan prema njemu. Rekao je kako su mu u prijavi nadodali da je bio i vidno alkoholiziran. Također, snimku razgovora s policijskim šefom smjene nije nikome drugome poslao ni javno objavio osim unutarnjoj kontroli MUP-a kako bi dokazao propust policije.
Kaznenim je nalogom lani na koprivničkom Općinskom sudu bio, doduše, proglašen krivim i osuđen na pet mjeseci uvjetnog zatvora. No, uvjeren u nevinost, podnio je prigovor. Slučaj je nakon toga delegiran varaždinskom sudu čije je vijeće potvrdilo optužnicu. Uoči zakazane rasprave dogodio se neočekivan obrat.
– Zastupnica optužbe je odustala od tužbe navodeći da na temelju provedenih dokaza i utvrđenog činjeničnog stanja ne proizlazi da bi okrivljenik počinio obilježja kaznenog djela koje mu je stavljeno na teret – kazala je glasnogovornica varaždinskog suda Mirna Mavriček.
To, drugim riječima, znači da se postupak mladića nije mogao podvesti pod kazneno djelo novlaštenog, odnosno tajnog snimanja bez privole onoga kojeg se snima. (ke)
FOTO: ARHIVA