NEOČEKIVAN USPJEH Kako je Podravka ‘natjerala’ učenike da zavole kiselu repu i kelj na lešo

Projekt su pokrenuli Podravka i Županija, a ovisno o rezultatima i iskustvima iz školskih kuhinja, novi će se jelovnici uvesti u sve osnovne škole u tom kraju


Autor: podravski.hr — 14.02.2019. / 10:55 Aktualno

Djeci u Virju upravo poslužuju tjesteninu s tunom i zelenu salatu

Kisela repa, grah s povrćem, kelj na lešo, ječam sa slanutkom, piletina s porilukom, mahune s junetinom – dio je jelovnika šest osnovnih škola u Koprivničko-križevačkoj županiji koje sudjeluju u pilot-projektu “Pametan obrok za pametnu djecu”.

Projekt su pokrenuli Podravka i Županija, a ovisno o rezultatima i iskustvima iz školskih kuhinja, novi će se jelovnici uvesti u sve osnovne škole u tom kraju. No, sudeći po prvim reakcijama djece koju smo prošli tjedan posjetili – čini se kako je projekt “pametnog obroka” u školama pun pogodak.

– I prije su obroci bili ukusni, no sad su još bolji i meni sve što se skuha odgovara – kaže Nikola Gregurić, učenik osnovne škole u Virju koja također sudjeluje u projektu.

Osim Virja, novi pokusni jelovnici uvedeni su u osnovne škole u Koprivničkom Ivancu, Kalniku, Svetom Petru Orehovcu, Legradu i Sokolovcu. Zasad su korisnici više nego zadovoljni.

Petra Cik iz Virja ističe da su novi meniji iznimno ukusni i otkriva kako ima dosta namirnica koje se prije nisu koristile, ali su pravo otkriće. Njihovi školski kolege Mia Marčinko i Gabriel Topolčić također hvale novi sustav prehrane u virovskoj osnovnoj školi.

– Glavna jela su dobra, a najviše se veselimo tjestenini i umaku bolognese – kaže Mia.

Djelatnici virovske škole također imaju same riječi hvale za menije u pilot- projektu Podravke i Županije. Na dan kad smo ih posjetili, na meniju je bila tjestenina s tunom, zelena salata i mandarina. Podravkini stručnjaci, inače, ističu kako upravo tjestenina i druge namirnice od žitarica čine osnovu pravilne prehrane: kruh i pecivo, gris i palenta, žitne pahuljice i kaše, tjestenina, riža, ječam, heljda, raž, krumpir. Zabluda je, dakle, da tjestenina nije zdrava i da se od nje samo deblja.

Suzana Rocek upravo je djeci skuhala kiselu repu

Virovski osnovnoškolci oduševljeni su promjenom

– Veseli nas što se stalno radi na unapređenju kvalitete obroka, a i suradnja s nutricionistima je odlična pa prihvaćaju i sugestije s naše strane – navodi Marica Cik Adaković, ravnateljica virovske Osnovne škole.

Pilot-projekt želi razviti novi sustav prehrane i organizacije rada školskih kuhinja, čime bi se svakom osnovnoškolcu omogućilo da jede zdrave, kvalitetne i nutritivno vrijedne obroke, a istodobno bi se potaknulo usvajanje zdravih prehrambenih navika. Jelovnike osmislio je Podravkin stručni tim nutricionista.

Plan je da se nakon dva tjedna početnog projekta napravi analiza među učenicima nakon čega bi se novi, prilagođeni jelovnici uveli u sve osnovne škole kojima je Županija osnivač.

U Županiji, također, napominju kako se kroz taj projekt planira osnažiti sustav uključivanja lokalnih proizvoda u opskrbi školskih kuhinja i stvoriti preduvjete da proizvođači prehrambenih proizvoda s područja Županije i domaća obiteljska poljoprivredna gospodarstva što jednostavnije plasiraju svoje proizvode.

Prvim tjednom pilot-projekta “Pametan obrok za pametnu djecu” iznimno su zadovoljni i u osnovnoj školi u Koprivničkom Ivancu. Matičnu školu u Kunovcu posjetili smo prošli tjedan baš prilikom gableca, a svi učenici odredom su nam kazali da su zadovoljni jelovnikom i načinom pripreme.

Da to nisu bili samo prazne riječi, bilo je vidljivo i po ispražnjenim tanjurima na kraju obroka. Da naše čuđenje i nevjerica bude još veće, otkrili smo kako je tog dana djeci servirano varivo od kisele repe s njokima i svinjetinom.

– Kao što ste imali prilike vidjeti, djeca su iznimno dobro prihvatila ovakav jelovnik. Moramo napomenuti da smo većinu ovih namirnica koristili i prije te smo davali na važnosti raznolikosti prehrane. Projekt nam je pomogao u tome što su nutricionisti točno odredili kad će s koje jelo servirati u tjednu, pa djeca kroz školski tjedan dobivaju doista uravnoteženu prehranu – zadovoljna je Kristina Furkes, ravnateljica osnovne škole u Koprivničkom Ivancu.

Kako su zadovoljni prosvjetari i učenici, tako su i zadovoljne kuharice koje pripremaju “pametne obroke”.

– Inače volim kuhati variva i hranu na žlicu, a još mi je veće zadovoljstvo pripremati obrok kad vidim da su djeca zadovoljna i da sa smiješkom dolaze po hranu – smije se Suzana Rocek, kuharica u osnovnoj školi Koprivnički Ivanec. (rm, db, md)

Djeca su odlično prihvatila promjene u jelovniku

FOTO: ĐURO GRČIĆ, NIKOLA WOLF