NEODGOVORNA TAJNICA Majka osuđena jer je malodobnu kći (17) tjerala da čuva mlađu braću pa je jadna često izostajala s nastave

Sud smatra kako je majka "bila svjesna da na opisani način ozbiljno ugrožava pravilan psihofizički razvoj djeteta te pristajući na to, dakle, kao roditelj grubo zanemarila svoje dužnosti podizanja, odgoja i obrazovanja djeteta"


Autor: podravski.hr — 18.09.2018. / 15:32 Crna kronika

Ilustracija / Nesretna kći zbog zanemarivanja nije završila osnovnu školu

Dijana (37) osuđena je na sedam mjeseci uvjetnog zatvora zbog zanemarivanja i zlostavljanja 17-godišnje kćeri, presudio je nakon tajne rasprave Općinski sud u Varaždinu.
Administrativna tajnica, inače majka četvero malodobne djece, proglašena je krivom jer je od siječnja 2012. do veljače 2015. godine “zanemarila brigu o malodobnoj kćeri jer je od nje tražila da čuva braću i sestru stare 5, 6 i 9 godina, zbog čega nije imala vremena posvetiti se školskim obvezama te je često izostajala s nastave budući da je morala čuvati djecu”.
– Osim toga, majka je od kćeri tražila da nosi vodu od susjeda, vrijeđala je raznim pogrdnim riječima poput kurva i govno, psovala je i fizički kažnjavala na način da ju je udarala rukama i metlom po glavi i tijelu. Nije brinula o njezinu školovanju i pomagala u učenju, niti je, unatoč pozivima iz škole, surađivala s nadležnima u školi te izvršavala financijske obveze poput školske kuhinje i školskog pribora. Također, nije brinula o zdravlju kćeri, poglavito problemima s vidom koji su joj otežavali redovno praćenje nastave – stoji u nepravomoćnoj presudi.
Sud smatra kako je majka “bila svjesna da na opisani način ozbiljno ugrožava pravilan psihofizički razvoj djeteta te pristajući na to, dakle, kao roditelj grubo zanemarila svoje dužnosti podizanja, odgoja i obrazovanja djeteta”.
Time je, zaključuje se u presudi, počinila kazneno djelo povrede djetetovih prava, a neće u zatvor ako u roku od dvije godine ne počini takvo ili slično nedjelo. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA