NEPRAVOMOĆNA PRESUDA Iz tvrtke izvukao 293.000 kn, Sud ga kaznio radom za opće dobro

Dondura se teretilo i da je u ožujku 2012. prebacio 57.000 kuna s računa tvrtke na račun zaposlenika Petra Kršića. Kršić je taj novac podigao i predao Donduru


Autor: podravski.hr — 25.12.2017. / 14:26 Crna kronika

Propala mesna tvrtka Gušti

Varaždinski Županijski sud proglasio je Rajka Dondura, bivšeg direktora tvrtke Gušti u Cubincu, nepravomoćno krivim za izvlačenje 293.000 kuna iz tvrtke. Osuđen je na godinu dana zatvora, no ona mu je odmah zamijenjena radom za opće dobro. Tako je za izvlačenje gotovo 300.000 kuna kažnjen s nešto više od 90 radnih dana rada za opće dobro.
Naime, jedan dan zatvora zamijenjen mu je za dva sata rada, što okvirno ispadne oko tri mjeseca dobrotvornog rada. No, prema Rajku Donduru nije ga se uopće trebalo kazniti, jer, kako je tvrdio tijekom obrane, sâm je bio žrtva okolnosti. Prema optužnici, Dondur je od 19. prosinca 2011. do 23. ožujka 2012. godine izdavao zadužnice i pozajmice u ime Gušti.
Tako je, primjerice, s računa tvrtke na račun svoga sina Dine Dondura 2011. godine prebacio 74.000 kuna. Prije toga je sam sa sobom, kao fizička osoba i kao direktor tvrtke, sklopio ugovor o pozajmici, prema kojem njemu kao fizičkoj osobi tvrtka posuđuje spomenuti iznos na godinu dana.
Nakon toga je triput u ožujku 2012. godine na račun Mateja Kolšeka prebacio ukupno 12.500 kuna. Kolšek mu je taj novac predao, a kako bi to knjigovodstveno opravdao, Dondur je s Kolšekom sklopio ugovore o pozajmicama, s rokom vraćanja do 20. rujna iste godine. U ožujku je u tri navrata s računa Gušti i na račun tvrtke Košuta iz Ivanske prebacio ukupno 150.000 kuna. Kako bi opravdao prebacivanje novca, s direktorom Košute sklopio je ugovor o pozajmici s vremenom povrata od 60 dana. Novac mu je direktor Košute Mario Prčić predao na ruke 4. travnja 2012. godine.
Dondura se teretilo i da je u ožujku 2012. prebacio 57.000 kuna s računa tvrtke na račun zaposlenika Petra Kršića. Kršić je taj novac podigao i predao Donduru.
Dondur je sve pozajmice opravdao kao pokušaj nabavke kredita za Gušte koji je trebao spasiti poslovanje tvrtke. Spornim iznosima trebao se financirati elaborat o novoj procjeni Gušti i druge potrebe za dobivanje kredita.
No, priznao je kako je iznos od 74.000 kuna isplatio na račun svog sina jer mu je trebala pozajmica za podmirenje tadašnjih dugovanja. Ipak, sud niti to nije prihvatio kao obrazloženje smatrajući da je Dondur, u tom razdoblju blokiranog računa zbog milijun kuna duga, bio svjestan da ‘pozajmicu’ neće moći vratiti Guštima. Zbog svega je osuđen za pribavljanje protupravne imovinske koristi.
Inače, Rajka Dondura u Gušte je doveo Stjepan Ljatifi u doba kada je vlasnik tvrtke bio Milenko Mikulić. S. Ljatifi bio je pak vlasnik tvrtke Improm, prethodnice Gušti. I njemu se sudilo za izvlačenje novca i to 2,6 milijuna kuna iz te tvrtke. Inače, M. Mikulić, zajedno sa svojim nećakom Josipom Bobanovićem, na sudu je s Rajkom Dondurom u jednom drugom postupku, također zbog malverzacija u Guštima, odnosno da su iz te firme izvukli više od milijun kuna. (go)
FOTO: ARHIVA