Nepravomoćno: Koprivničkom frizeru uvjetni zatvor i mora vratiti utajeni porez

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Koprivnički frizer i poduzetnik Goran Cvetanović (43) nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Koprivnici proglašen je krivim zbog utaje 111.000 kuna poreza.

Prema presudi sutkinje Lidije Vuljak donesene krajem rujna, Cvetanović je kao direktor tvrtke G.O.C. tijekom 2011. i 2012. godine, s ciljem da državi uskrati porezna davanja, organizirao poslovanje tako da u poslovnim knjigama nije iskazao PDV koji je iskazao kupcima na izdanim računima. Tako za 2011. godinu nije prikazao 75.000 kuna, dok za 166.500 kuna nije obračunao niti platio porez na dohodak. Prema nepravomoćnoj presudi, Cvetanović je na taj način izbjegao plaćanje 14.000 kuna PDV-a, 1.300 kuna poreza na dohodak, te 96.000 kuna poreza na dohodak od kapitala.

Goran Cvetanović

Neće u zatvor

Drugom točkom optužnice Cvetanović je proglašen krivim, također nepravomoćno, da tijekom 2011. i 2012. godine kao direktor G.O.C.-a nije vodio poslovne knjige koje je bio dužan voditi. Kod inspekcijskog nadzora utvrđeno je da u dnevnik, glavnu i pomoćne knjige nije unosio poslovne promjene koje je bio dužan unositi, a podaci o prihodima i troškovima bili su, navodi se u presudi, lažni. Cvetanović je osuđen na godinu dana uvjetnog zatvora u koji neće ako u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo. No, kao dodatni uvjet presude naređeno mu je da nakon što presuda postane pravomoćna, u roku od deset mjeseci mora podmiriti 111.495 kuna sa zakonskom zateznom kamatom.

Nepravomoćna presuda

Presuda je nepravomoćna i nezadovoljne strane mogu se žaliti na nju. Goran Cvetanović javnosti je ipak mnogo poznatiji kao jedan od glavnih aktera afere Gold rush (Zlatna groznica), nazvanoj prema istoimenom kodnom imenu policijsko-uskočke akcije suzbijanja pranja novca fiktivnom prodajom lom-zlata.

U tom je predmetu, koji još uvijek čeka početak suđenja na Općinskom sudu u Koprivnici, suoptužen zajedno s poduzetnikom Dragutinom Kovačem (55), njegovom suprugom Martinom (35) i soboslikarom iz Draganovca Romano Rozmanom (41). Uz njih, optužena su još dvojica hrvatskih državljana iz Zagreba i Rijeke te petorica Slovenaca, a  tereti ih se za utaju poreza, krivotvorenje dokumenata i povredu obveze vođenja poslovnih knjiga, čime je nastala šteta od 95 milijuna kuna.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI